Werk je met of voor een team en wil je zorgen voor teambuilding? Dat is een mooi uitgangspunt! Lang niet alle teams zijn even hecht en goed op elkaar ingespeeld. Daar valt dus al snel winst te behalen. Maar wat zijn nu nuttige tips voor teambuilding? In dit artikel lees je er meer over.
Samen leren
Teambuilding houdt in dat je een gezamenlijke activiteit organiseert, waardoor het team beter gaat samenwerken. Een ideale manier om dit te doen? Laat het team samen leren! Een training, cursus of workshop is er voor ieder vakgebied te vinden. Of laat het team op specifieke skills groeien, zoals projectmatig werken. Juist door dit samen aan te pakken, groeien de teamleden meer naar elkaar toe. En door externe kennis naar je bedrijf te halen, kun je de motivatie en creativiteit weer prikkelen. Het is een mooi doel om bijvoorbeeld jaarlijks met het team een nieuwe vaardigheid te leren, of nieuwe kennis op te doen. Daar heeft uiteindelijk het hele bedrijf iets aan!
Juiste communicatie
Communicatie is essentieel binnen een team. Toch kan dit stroef verlopen. Communicatie verbeteren kan op uiteenlopende manieren. Zorg bijvoorbeeld dat voor iedereen duidelijk is in het team hoe een project eruitziet. Wat zijn de deadlines? Welke kwaliteitsverwachtingen zijn er? Werk dit goed uit, want daar heeft het complete team baat bij. Een cursus projectmanagement is nuttig om dit binnen de organisatie in te voeren, te verbeteren of verder te professionaliseren. Bij goede communicatie draait het er ook om dat iedereen zich uit durft te spreken. Ga na of dit binnen jouw team eigenlijk wel het geval is. Hier kun je bijvoorbeeld een anonieme enquête over versturen. Zorg er dan nog voor dat je teamleden zo makkelijk mogelijk met elkaar kunnen communiceren. Wordt er (deels) thuis gewerkt? Een online communicatiekanaal is dan bijvoorbeeld noodzakelijk.
Duidelijke rollen
Een team is beter op elkaar ingespeeld als er duidelijke rollen zijn. Werk dit dus goed uit, het liefst in samenspraak met het team. Is voor iedereen helemaal duidelijk welke rol hij of zij speelt in het bedrijf? Welke taken bij het takenpakket horen, en welke juist voor een ander teamlid zijn bedoeld? Bij duidelijkheid is er ook minder onderlinge rivaliteit. Je kunt er ook voor kiezen om teamleden bepaalde taken samen op te laten pakken. Dat kan voor een mooie samenwerking zorgen. Communiceer hier weer goed over!
Meedenken
Veel werknemers vinden het leuk om te worden betrokken bij het bedrijf. Maak dit dan ook mogelijk! Dit kan al heel eenvoudig zijn. Laat het team bijvoorbeeld bepalen welk teamuitje jullie gaan doen. Maar betrek het team juist ook bij de meer inhoudelijke zaken. Juist op de werkvloer is er namelijk veel inzicht in het verloop van projecten. Dat levert nuttige informatie op, maar daar moet dan wel naar worden gevraagd. Gebeurt dit in jouw team en bedrijf eigenlijk al voldoende? Als je feedback en kennis opvraagt, is het natuurlijk ook belangrijk om er iets mee te doen. Koppel dit op een later moment weer terug. Zo laat je zien welke waarde je hieraan hecht.
Teamuitje
Last but not least: ook het teamuitje zorgt voor een hechter teamgevoel. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat dit niet de enige stap is die je moet zetten. Zie het meer als een gezellige extra! Eens per jaar, of zelfs vaker, kun je zo’n uitje organiseren voor je team. Probeer er natuurlijk steeds weer iets anders van te maken. Het is daarbij mooi om zo’n uitje aan te laten sluiten op de organisatie. Gaat het om een cultureel bedrijf? Bezoek dan bijvoorbeeld een museum. Werk je juist bij een sportieve organisatie? Samen een workout doen is dan natuurlijk een goed idee. Maar er zijn ook genoeg algemene uitjes om aan te denken, van een escape room tot een kookworkshop. Wanneer staat het volgende uitje met jouw team gepland? Maak er werk van.
Teambuilding realiseer je op uiteenlopende manieren. Gezellige uitjes dragen eraan bij, maar zijn nog niet voldoende. Zorg dat het team ook sterk staat op de meer inhoudelijke punten. Doorlopende ontwikkeling is hierin welkom!
Comments