Dat het bij ons in Zwitserland net even wat anders is dan in Nederland, dat is me de afgelopen weken wel weer duidelijk geworden. Hier geen drama’s over eten en drinken dat mee naar school genomen wordt. Hier geen gezeur over auto’s die bij de school parkeren en geen ouders die zich druk maken over een leraar die al dan niet geschikt zou zijn.

Misschien komt het wel omdat ik in een heel klein dorp woon, ongeveer te vergelijken met mijn oude dorpje Pernis qua grootte, maar met slechts een kwart van de inwoners. We hebben het hier dus te doen met 1 school. We hebben het hier te doen met wat er wordt aangeboden en anders moet je je heil maar ergens anders zoeken. Logisch toch? Maar hoe het dan hier gaat? Ik probeer de meeste vragen te beantwoorden!

Basisschool in Zwitserland

Kleine klassen

We wonen in een klein dorp, dat brengt ook kleine klassen met zich mee. Dat is in ons geval, 2 kleuterklassen met ongeveer 10 kindjes per klas (jonge kleuters en oude kleuters zitten bij elkaar) en 4 schoolklassen. De eerste klas is groot met 17 kinderen en heeft een juf voor henzelf. Klas 2 en 3 zitten samen, zo ook 4 en 5 en als laatste 5 en 6.

Hoe de andere klassen in elkaar zitten weet ik niet. Ik kan je wel vertellen hoe het bij Eva in de eerste klas gaat.

Veel lessen zijn onderverdeeld in groepen

Eva’s klas is onderverdeeld in twee groepen. De egelgroep en de berengroep. In beide groepen zitten 8 of 9 kinderen die over het algemeen bij elkaar in de buurt wonen. Eva zit in de berengroep met de kinderen waarbij ze ook in de kleuterklas zat. De kinderen die bij ons in de buurt wonen en zijn blijven zitten (ofwel – een sprongbrett jaar gemaakt hebben), die zijn bij de egels geplaatst.

Wat betekent dat?

Een aantal lesuren zijn gescheiden. Zo heeft de groep van Eva op dinsdagmiddag les en heeft de andere groep op donderdagmiddag les. Hoe fijn is dat, gewoon nog even 1,5 uur de aandacht van de juf in een kleine groep! Maar ook tijdens de handwerkles is de groep gesplitst. Om de week hebben ze dan 2 uur handwerkles. Er zijn nog meer lessen gesplitst, alleen dan om een andere redenen:
Zo heeft Eva iedere week nog een uur DaZ (Deutsch als Zweitsprache), Duitse les met een vriendinnetje die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Zijn er 6 kinderen die een sprongbrett jaar doen, dat wil zeggen dat ze het eerste jaar in twee jaar doen waarbij ze dit jaar 6 lesuren extra aandacht van een andere juf krijgen.

Godsdienstles is ook gesplitst

Het meest bijzondere vind ik de religionlessen – godsdienstlessen. Ze hebben ze 1 uur per week Religion, waarbij de klas is gesplitst. Een deel krijgt les van een katholieke ‘juf’, een ander deel van een ‘evangelische (protestante) juf. En de kinderen die niet gelovig zijn mogen in de klas blijven. Dus Eva zat in de klas. Wij zijn niet gelovig en Eva is niet gedoopt. Een uitzondering in ons gebied. Uiteindelijk hebben wij Eva toch in een klas gekregen omdat we vinden dat een beetje onderwijs in wat kerst en pasen is, toch wel belangrijk is. Dit jaar in ieder geval.

Znüni – hoe zit het dan met de pauzesnack

In de kleuterklas zijn de kinderen gedrild in wat ze mee mogen nemen naar school en wat niet. Nou vind ik wel dat de Zwitsers met twee maten meten, maar in principe is de pauzesnack gezond. In hoeverre je een worstje of een paar Tuc koekjes gezond kunt noemen, want ja bepaalde koekjes mogen ze gewoon meenemen. Daarbij is er een keer in de maand een verzorgde pauzesnack. Dan krijgen de kinderen van school een ‘znüni-buffet’. Met allemaal lekkere en gezonde snacks. Zo leren ze ook eens andere dingen eten. De kinderen mogen alleen drinken (water) meenemen als ze gym hebben, voor de rest drinken ze water in de klas.

Korte dagen

Eva gaat van 8 tot 11:40 naar school en op maandag en dinsdag ook nog van 13:30 tot 15:10 uur. Woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag is ze lekker vrij. Oh wat vind ik dat heerlijk! Dat bevalt me wel aan het Zwitsers systeem. Al weet ik ook wel dat ze het later echt wel een stuk zwaarder gaat krijgen dan kinderen in Nederland. Overigens vertrekt Eva wel om 7:15 het huis uit om op tijd op school te zijn.

Drie keer per week huiswerk.

Je kan zeggen wat je wilt, maar ik vind huiswerk dus echt prettig. Ik vind het fijn om te zien wat ze aan het leren is en je kunt nu gelijk al beginnen aan het aanleren van direct huiswerk maken. De school heeft de regel dat ze in het weekend geen huiswerk krijgen, maar Eva heeft op woensdagmiddag ook geen huiswerk. Zo blijft er echt genoeg speeltijd over. En dat huiswerk? Dat valt best mee. Vaak maar 1 pagina met een paar opdrachten en tot nu toe doet ze dat met veel plezier.

Wil je nog meer weten over het Zwitserse schoolsysteem? Let me know, misschien weet ik het antwoord wel!

Show Full Content
Previous Aan het werk als zelfstandige in Zwitserland
Next Liza, mijn wonderkind!

3 thoughts on “De basisschool in Zwitserland

  1. In Duitsland krijgen ze 4 dagen per week huiswerk. Best pittig soms. Het Duitse school leven is toch nog net even iets anders, dan gaan ze na de 4e klas al naar de Hauptschule, Realschule of het Gymnasium.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close