Wij zijn blij dat een steeds grotere groep mensen serieus nadenkt over hoe ze beter kunnen omgaan met onze planeet. Zo blijkt dat meer dan 20% van ons zich erg verantwoordelijk voelt voor zijn of haar impact op het milieu en probeert milieubewuster te leven. Onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’, zullen we hier de komende tijd tips plaatsen over hoe je in en om huis je steentje bij kunt dragen een meer milieubewuste samenleving, maar er toch warmpjes bij kan zitten. In deze blog gaan we het hebben over de bio-ethanol haard. Net zo sfeervol als een klassieke variant, maar een behoorlijk stukje duurzamer, voordeliger en gezonder dan de oude vertrouwde houthaard.
De Bio-ethanol haard
De Bio-ethanol haard is een duurzaam alternatief omdat deze enkel brandt op (je raad het al) bio-ethanol, dat wordt gemaakt van biomassa. Deze biomassa bestaat uit verschillende organische resten, zoals gft-afval, plantaardige oliën en mest. Al deze materialen worden samen in een tank gemengd en vergist, waardoor de bio-ethanol ontstaan. En dat is nogal een uitvinden, want vergeleken met haardhout, stoot de ontstane bio-ethanol tot wel 88 procent minder CO2 uit wanneer het wordt verbrand. Dat percentage is afhankelijk van de temperatuur waarop de bio-ethanol is geproduceerd. Je recyclet nu dus niet alleen afvalstoffen, maar hebt ook nog een minder uitstoot wanneer je deze verbrandt.
In alle soorten en maten
Maar het wordt zelfs nog iets beter: in tegenstelling tot klassieke brandstoffen stoot bio-ethanol bij de verbranding geen rook en schadelijke stoffen uit en blijft de lucht in en om je huis dus net zo schoon. Hierdoor heb je bij de plaatsing van je haard dus geen schouw en schoorsteen meer nodig, waardoor een bio-ethanol haard in een handomdraai te plaatsen is. Wij bestelden via https://www.bioethanolhaard-shop.nl/ een handig doe-het-zelf pakket en hadden binnen een paar uurtjes de kachel gereed om te stoken. Dan is het ook wel heel lekker dat manlief niet op zijn vrije dag de schoorsteen hoeft te vegen, want een schoorsteen heb je niet. Hierdoor ben je ook veel flexibeler in waar je de haard wilt plaatsen. Zo is de haard bij ons een echte blikvanger geworden, door deze als roomdivider midden in de kamer neer te zetten.
Secundaire warmtebron
We moeten er wel bijzeggen dat de bio-ethanol haard bij uitstek geschikt is als helpende hand van je centrale verwarming. Onze woonkamer beschikt over een schuifdeur, waardoor de haard zelfstandig de zithoek kan verwarmen, maar de warmteafgifte is niet vergelijkbaar met een houtkachel. Daar staat echter wel iets tegenover. Er zijn slechts twee schone bijproducten: warmte en water. Al deze voordelen maken de bio-ethanol haard een milieubewuste keuze.
Comments