Heb je zelf kinderen of wil je leuk speelgoed kopen voor de kinderen van iemand anders, dan is veiligheid belangrijk. Helaas wordt er veel (goedkoop) speelgoed verkocht wat niet door een onafhankelijk inspectiebureau is getest. Je hebt dan geen garantie van veiligheid en dat is gevaarlijk.

Gelukkig zijn er voldoende manieren om er zorg voor te dagen dat jouw speelgoed wel veilig is. Je let dan op de volgende 5 aandachtspunten.

1. Kies voor officiële merchandise

Schaf je speelgoed aan van Paw Patrol, Barbie of een ander populair merk of serie, zorg er dan voor dat het echt is. Je ziet dit vaak al aan het logo en aan de kwaliteit van het speelgoed. De prijs spreekt boekdelen, want voor kwaliteit en authenticiteit betaal je altijd meer. Verder zal er ook een keurmerk te vinden zijn en vaak zelfs meerdere. Lijkt de Chase die je in je handen hebt niet op de Chase op de televisie, dan kan je er zeker van zijn dat deze niet authentiek is.

2. Zoek naar de CE-markering

De CE-markering is het belangrijkste bewijs van kwaliteit voor alle producten en speelgoed is daar geen uitzondering op. Aan deze markering zie je dat het product wat je voor je hebt voldoet aan de veiligheidseisen van de Europese Unie. Deze is duidelijk afgebeeld op de verpakking of op het speelgoed en kan niet worden verwijderd.

3. De juiste leeftijdsgroep

Kinderen jonger dan 3 jaar stoppen nog regelmatig wat in hun mond. En speelgoed voor deze leeftijdsgroep dient dus extra te worden gecontroleerd. Dit mag geen kleine losse onderdeeltjes bevatten en het mag niet scherp zijn. Daarbij zijn kettingen en snoeren ook gevaarlijk en is het belangrijk dat het speelgoed niet kan breken. Let dus altijd, maar vooral bij baby’s en peuters, op de leeftijdswaarschuwing en koop het speelgoed niet als deze niet geschikt is voor de leeftijd van jouw kind.

4. Sta je in de winkel, ruik het product

Dit klinkt vreemd, maar door aan het product te ruiken kan je chemische stoffen herkennen. Uiteraard kan dit alleen als je het speelgoed in handen hebt, dus in de winkel of na ontvangst. Ruikt het speelgoed sterk, dan kan dat betekenen dat er chemische stoffen in zijn verwerkt en dat is verboden.

5. Waarschuwingen en instructies zijn er voor een reden

Als laatste lees je altijd alle waarschuwingen door die je bij het speelgoed krijgt. Dit is de al eerdergenoemde maximum- of minimumleeftijd, maar ook het gewicht dat het kan dragen en het feit of het onder toezicht van een volwassene moet worden gebruikt. Houd je aan deze richtlijnen, want die zijn er om een reden. Zijn de waarschuwingen niet nauwkeurig, lastig leesbaar of niet duidelijk zichtbaar, wees dan op je hoede.

Show Full Content
Previous Plissé gordijnen: Hoe werkt het top-down en bottom-up systeem?
Next Dit moet je weten over de Citroën C1

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close