Hoi! Deze week geen weekoverzicht voor jullie. Wij zitten namelijk dit weekend in Nederland en wel met onze bofbips (hahaha) in het vakantiepark Loonsche Land. Omdat ik deze blog al een paar dagen eerder heb geschreven, omdat ik gewoon wist dat dit weekend eraan zat te komen, ga ik ervan uit dat we een heel gezellig weekend hebben. Overigens leggen we geen bezoekjes af, hooguit aan Pardoes en de Sprookjesbosbewoners. 🙂

Omdat afgelopen week natuurlijk wel wat bijzondere momenten had, bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest van de Nederlandse Vereniging in Liechtenstein (bij ons 20 minuten vandaan). Wil ik jullie graag even meenemen naar afgelopen zondag.

Sinterklaasfeest van de Nederlandse Vereniging Liechtenstein

Sinterklaas is echt een familiefeest. We zijn allemaal opgegroeid met Sinterklaas, zingend langs de kant als Sinterklaas het dorp of de stad binnenkwam. Zenuwachtig op school wachtend totdat de goedheiligman met een cabrio of op de fiets de school wist te vinden. Pepernoten als snoep in de middag, luid zingend op zaterdagavond en soms zelfs op woensdagavond voor de open haard en dan de volgende dag een cadeautje vinden. Wij willen dat onze kinderen hier in Zwitserland graag ook meegeven. Ook al zijn de tradities hier met kerst totaal anders. Hier is namelijk de Adventsperiode heel belangrijk en brengt het Christkind de cadeautjes op kerstavond (of maar net wanneer het de ouders uitkomt). Daarom zijn de typische sinterklaasfeesten die speciaal voor Nederlandse kinderen worden georganiseerd ook zo leuk. De liedjes van toen, die ik nog uit volle borst meezing, gemengd met het bijzondere van over de grens wonen zoals bij een open haard in een klaslokaal op een school in Liechtenstein. <3

Geschminkte pieten

Vooraf waren de meiden enorm enthousiast. Ze konden niet wachten om eindelijk Sinterklaas en de pieten in het echt te zien. Maar een tekening maken? Nee, dat wilden ze niet. “Dan moet ik hem aan Sinterklaas geven en dat durf ik niet.” aldus Eva. Liza had gewoon geen zin, maar met de enorme productie die zij gedraaid hebben voor de inpakpiet kan ik haar ook geen ongelijk geven. Om 12 uur mochten ze zich van mij schminken. Eva had ik kunnen behoeden voor een zwart gezicht, door te zeggen dat roetvlekken net wat mooier zijn bij haar gezichtje. Liza was een ander verhaal. Zij schminkte zich van boven naar beneden. Een kloddertje hier, een kloddertje daar. Hoe langer ze bezig was, hoe lelijker het werd… Het ging tot in d’r nek! Ik zei dat haar nog subtiel, Floris niet zo: “Wat zie jij eruit zeg!” Dat arme kind ging maar gelijk met een washandje aan de slag en zich afschminken. Ik moest maar wat roetvegen maken 😉 En toen vond ze zichzelf eigenlijk ook wel een mooier pietje. Gelukkig maar.

Sinterklaas

We kwamen rond 13 uur aan in de school in Liechtenstein. Vorig jaar werd het Sinterklaasfeest op een natuurspeeltuin gehouden. Heel leuk, alleen omdat het buiten – weliswaar onder een afdak-  was, was het wel erg koud. Dit keer was het dus in een leuk warm en gezellig lokaaltje binnen. Dikke open haard in het lokaal en buiten nog speelmogelijkheden voor kinderen. Sinterklaasliedjes, mandarijnen en taaitaai. Wat wil je nog meer? Beetje ouwehoeren in je eigen taal. En Eva en Liza hadden al snel vriendinnetje Kiki gevonden en waren lekker aan het spelen. Om een uur of twee kwam de Goedheiligman en begon het feest. De kinderen werden 1 voor 1 naar hem geroepen en dan vertelde hij wat over ze. Gelukkig hoefde Eva niet al te lang te wachten totdat ze aan de beurt was. Ze vond het namelijk stiekem superspannend. Toen Sinterklaas het over pesten had, schrok ze wel een beetje. Gelukkig ging dat over het spelletje pesten met oma. Daarna kreeg ze twee pakjes en mocht ze de staf vasthouden. Toen was Liza aan de beurt. Dat kleine meisje was moediger dan ik dacht. Ze klom gewoon bij Sinterklaas op schoot. Ze vond het een beetje spannend, maar kletste honderduit. Nou ja zeg. Ik was zo verbaasd! Wie had dat toch gedacht? Later vroeg ik ook of ze het niet eng vond bij Sinterklaas en ze reageerde helemaal verbaasd. “Hoezo? Sinterklaas is toch een lieve man. Hij geeft altijd cadeautjes!” En zo is het. Bijzonder! En ook zij mocht de staf vasthouden en kreeg uiteraard cadeautjes van hem. Na ruim een uur was het weer voorbij. Wat was het weer een leuke middag, dat kunnen jullie aan de foto’s zien!

Heerlijk bij de open haard
Jammie!!!
Gespannen koppies. Wat zegt de mevrouw? Wanneer komt Sinterklaas?
Pietje!
Liza stak als eerste haar vinger op om de stoel te versieren.
Wachten op Sinterklaas
Daar komt hij!
Ze waren weer snel in het lokaal en zongen uiteraard Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht!
Eva mocht al snel bij Sinterklaas komen. Fijn voor haar. Je ziet de spanning in haar gezicht
Wat wist hij veel over haar!
Liza mocht op schoot bij Sinterklaas
De pieten deden wel een beetje gek!
kleine held!
En Liza mocht ook de staf vasthouden!
Show Full Content

About Author View Posts

Marlieke

Marlieke is moeder van Eva en Liza en baby Bram. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

1 thought on “Ons Zwitserleven – Terugblik op Sintfeest van de Nederlandse vereniging

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

NEXT STORY

Close

Lees weer mee met het weekoverzicht van 24 mei 2014

24 mei 2014
Close
%d bloggers liken dit: