Als je in een ander land woont, kom je ook in aanraking met een andere cultuur en andere gewoontes. Dat is in Zwitserland niet anders. Zo geeft hier de kerstman of Sinterklaas geen cadeautjes, maar komt het Christkind op bezoek en brengt cadeautjes. Verder is het hier ook zo, dat er met pasen een cadeautje wordt gegeven.
Klinklare onzin als je het mij vraagt. De paashaas brengt eieren en geen cadeautjes. Al zit er toch wel een goed idee achter.
Is een cadeautje met pasen een excuus voor ouders om weer een cadeautje te geven of een excuus voor kinderen om weer wat speelgoed te vragen?
Pasen, het nieuwe kerst?
Niet alleen in Zwitserland, maar ook in andere landen op de wereld wordt er met pasen een cadeautje gegeven. Je kunt het overdrijven, in Duitsland blijkt al dat men aan Pasen na Kerst en Verjaardagen het meeste uitgeeft. Ergens las ik dat dat komt omdat men te weinig tijd met de familie doorbrengt en deze tijd dan wil vieren met een cadeautje?
Ik heb geen idee of dat zo is en waarom de kinderen hier in Zwitserland een cadeautje krijgen, wat ik wel weet is dat het in mijn omgeving vooral gaat om buitenspeelgoed. Walkie-talkies, een zandbad, een fiets, een trampoline. Niet altijd de meest goedkope cadeautjes, maar als je toch een nieuwe trampoline als ouders moet kopen, is het wel zo handig om de kinderen te laten zien dat het niet zomaar gekocht wordt. Al zie ik ook dat er misschien het ene jaar een trampoline wordt gekocht en het andere jaar stoepkrijt. Dat zet alles wel weer keurig in verhouding.
Het nuttige met het aangename combineren
Wat mij betreft is het makkelijk. Pasen draait om paaseieren zoeken en lekker met elkaar ontbijten. Verder is Pasen een zondag zoals alle anderen en genieten we gewoon van het feit dat er twee zondagen in 1 weekend zijn. Toch koos ik er vorig jaar voor om de skateboards die ik in Nederland goedkoop kon kopen, ook mee te verstoppen met Pasen. Met dezelfde reden als de moeders hier, omdat zomaar een cadeautje geven ook zo gek is.
Ook dit jaar krijgen ze een cadeautje, omdat ze allebei heel hard een nieuwe step nodig hebben. Zo combineer ik het nuttige met het aangename (en profiteerde van de kortingen op speelgoed voor Pasen en zeuren de meiden straks niet meer over een te kleine step).
Overigens blijf ik erop hameren dat de Paashaas geen cadeautjes geeft, maar ik (en Floris natuurlijk ook) ze gewoon een cadeautje gun. Dat is wel een verschil met hier, waar er nog echt in de paashaas gelooft wordt.
Hoe doen andere Nederlandse moeders in het buitenland het?
Ik vroeg een aantal vriendinnen die ook geëmigreerd zijn of zij cadeautjes geven met pasen of dat er andere tradities zijn.
Hier zijn easter egg hunts, ik vind het echt verschrikkelijk! Er zijn veldjes afgezet per leeftijd, er worden plastic eieren gevuld met snoep over het veld gegooid. Bij het startsein rennen de kinderen het veld op en is het graaien of hun leven er van af hangt! Daarbij soms hysterisch “aangemoedigd” door ouders! Binnen 5 minuten is het veld leeg, tasjes vol en gaat iedereen vreten…
Marjolein – Amerika
Ik maak een paasmandje voor de kids, dat is alles
Christel – Zwitserland
Ik geef een kleinigheidje. Hier is het erg gebruikelijk en daar hebben de kinderen zich snel in geintegreerd ?. Voor de lol maakte ik er een keer een speurtocht van door het huis met alle eitjes uit het mandje per stuk verstopt. Nu gaat het ze inmiddels om de speurtocht in plaats van het kadootje.
Corina – Oostenrijk
Ik doe helemaal niks, de oudste houdt niet van chocola en de jongste krijgt al genoeg snoeperij ? Kinderen krijgen hier echt kado’s zag ik, maar dat is van de laatste jaren
Irma – Frankrijk
Nee. Vind dat iets typisch Duits. Wij ontbijten samen en zoeken eieren. Jongens geloven ook niet in de paashaas. De meeste kinderen hier wel.
Terry – Duitsland
Pasen is weliswaar een extra gelegenheid om samen te zijn met gezin en of familie. Maar geen kadootjes en geen ‘geloofsbetekenis’ voor mij. Mooi lang weekend met goede vrijdag en paasmaandag, meer niet!
Astrid – Zwitserland
Beeld Pasen via shutterstock
Onze kinderen -van A tot Z in Zwitserland geboren en opgevoed- kregen met Pasen nooit cadeaus.
Wij geloven ook niet in een paashaas, maar Pasen heeft voor ons een christelijke betekenis.
Maar het was (en is in veel gezinnen nog steeds!) zo, dat kinderen met Pasen de (eerste!) schooltas krijgen.
Sinds 1987 begint het schooljaar niet meer na de Paasvakantie, maar na de zomervakantie – tóch is in veel gezinnen de traditie van de schooltas met Pasen blijven bestaan .