Een accentmuur in de woonkamer past binnen iedere woonstijl. De ruimte wordt hierdoor een stuk levendiger en krijgt meer dimensie. Ook als je een kleine woonkamer groter wilt laten lijken, biedt een accentmuur tal van mogelijkheden. Om deze effecten te bereiken, is het belangrijk om de juiste muur én de juiste kleur te kiezen. Kan je hier nog wat hulp bij gebruiken? Lees dan snel verder!

Accentmuur woonkamer: welke muur en welke kleur?Wat is een accentmuur?

Zoals de naam reeds verklapt, heeft een accentmuur een andere uitstraling dan de andere wanden in de kamer. Je kunt een accentmuur schilderen of behangen, maar ook panelen van hout of kunststof zijn ideaal om een opvallende muur mee te maken.

Hoe accentkleur kiezen in woonkamer?

Hoewel iedereen zijn persoonlijke voorkeur heeft, zijn er een paar richtlijnen die je in je achterhoofd kunt houden als je een accentmuur in de woonkamer wilt maken. Hoe accentkleur kiezen? Dit is afhankelijk van diverse factoren. Zo speelt de afmeting van de muur een rol, maar ook de soort verf en de textuur hiervan. Hieronder heb ik de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.

De soort afwerking

Als je een accentmuur in de woonkamer wilt maken, dan kan je kiezen uit verschillende afwerkingen. Je kunt kiezen voor muurverf, maar ook behang of panelen zijn mogelijk. Hierbij moet je rekening houden met matte of glanzende kleuren.

Voor lange of grote muren kies je het beste matte kleuren. Deze accenten zijn wat subtieler en creëren een warme, gezellige sfeer. Voor muren met een kleiner oppervlak is hoogglans verf zeer geschikt. Op die manier leidt het glanzende effect niet alle aandacht af van de rest van je interieur. 

Afmeting van de muur

Doorgaans hebben woonkamers twee lange en twee korte wanden. Daarnaast kunnen er kleine wanden zijn door bijvoorbeeld een hoek of afscheiding van de woonkamer naar de keuken. Bij het kiezen van de juiste kleur voor je accentmuur is het belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte van de wand.

Wil je graag een grote accentmuur? Kies dan lichte kleuren om de woonkamer ruimtelijk en fris te houden. Wil je liever accenten aanbrengen op een kleine wand? Dan kan een opvallende kleur een echte eyecatcher zijn!

Accentmuur woonkamer: welke muur en welke kleur?Welke muur accentmuur woonkamer? 

Welke muur geef je een accentkleur? Niet alleen de kleur speelt een belangrijke rol bij een accentmuur, maar ook het kiezen van de juiste muur is van groot belang als je jouw woonkamer wilt opfleuren. Ook hier is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Je bepaalt uiteindelijk zelf welke wand je wilt gebruiken. Echter zijn er een paar factoren die ervoor zorgen dat je accentmuur de look krijgt die je in gedachten had.

Effecten

Door het aanbrengen van accenten op de wand, kan je jouw interieur het gewenste effect geven. Heb je een grote woonkamer met lange wanden? Dan is een accentmuur op de achtergrond heel mooi omdat deze optisch breder wordt. Wil je de woonkamer juist langer laten lijken? Dan is een zijmuur een prima keuze! 

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om twee kleine muren tegenover elkaar van accenten te voorzien. Hierdoor wordt de woonkamer een stuk gezelliger omdat de ruimte optisch kleiner lijkt. Je creëert dit verkleinende effect trouwens ook door het plafond in een contrasterende kleur te schilderen. 

Opstelling van de ramen

Naast het gewenste effect is het ook belangrijk om te kijken naar de opstelling van de ramen, aangezien het daglicht hierdoor naar binnenkomt. Wil je jouw accentmuur een donkere kleur geven? Kies dan een wand uit die veel licht vangt. In donkere hoeken zijn lichtere kleuren dan weer beter geschikt. 

Twijfel je of de door jou gekozen kleur geschikt is voor de accentmuur in de woonkamer? Dan kan je veilig spelen en gebruikmaken van behang- of verfstalen. Zo hoef je slechts een klein deel van de muur te behangen of verven om het eindresultaat te kunnen zien. 

Accentmuur woonkamer: welke muur en welke kleur?Ben je bang dat de verschillende kleuren in de woonkamer niet zullen matchen met elkaar? Hier kan je meer lezen over kleurencombinaties interieur. Zo kom je te weten hoe je mooie kleurencombinaties kunt maken en welke kleuren wél en niet bij elkaar passen. Veel succes!

Dit artikel is geschreven door Vanessa van Vanessablogt.be

Show Full Content
Previous Een Sim Only abonnement: Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?
Next Vier redenen om een wijnkoelkast aan te schaffen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close