Iets waar ik me nooit zo in geïnteresseerd had, maar nu inmiddels toch met rasse schreden dichterbij komt: een bevalling in Zwitserland. Eva en Liza zijn beiden in Nederland in het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam geboren en beide bevallingen waren een totaal andere ervaring. Omdat ik graag in het ziekenhuis wil bevallen, bezocht ik met vriendin Femke de open-avond in het ziekenhuis. En dat bevallen in Zwitserland anders is dan in Nederland, jaa.. dat is me heel duidelijk geworden. Vandaag neem ik je mee in mijn bevindingen. Ik ben benieuwd hoe mijn bevindingen zijn als de baby er eenmaal is.

Ziekenhuisbevalling in Zwitserland

Ik kon geen cijfers vinden. Maar in Zwitserland zijn thuisbevallingen niet zo standaard als in Nederland. De meeste geboortes vinden dan ook in het ziekenhuis plaats. Omdat ze hier in Zwitserland geen kraamhulp kennen, is het gebruikelijk dat je na de bevalling zo’n 3 a 4 dagen in het ziekenhuis blijft. En dat is heel anders dan in het ziekenhuis in Nederland.

Wochenbett | Eerste dagen in het ziekenhuis

In Zwitserland zijn er speciale ‘wochenbett’ afdelingen, waar de kersverse ouders slapen en samen met de verpleging en verloskundigen kennismaken met de baby en de verzorging van de baby. Je zit in het ziekenhuis, artsen komen regelmatig je kindje controleren, maar met de vrijheid die je thuis hebt. Ontbijt staat in de ontbijtzaal klaar, je kind kan je op verschillende plekken zelf verschonen, er ligt zelfs kleding voor je kindje klaar. Je bent van alle gemakken voorzien en de bezoektijden zijn (behalve voor je partner) te overzien voor de kraamvrouw. Hulp is deze periode voor jou en je kindje (en je partner) en in deze periode staat ook het opgang brengen van de borstvoeding centraal. Afhankelijk hoe je verzekerd bent, heb je een recht op een kamer die je met 2 andere kraamvrouwen moet delen, een familiekamer of een kamer voor jezelf.

Ambulant bevallen | Na de bevalling weer naar huis

Na de bevalling weer naar huis is een optie in Zwitserland, maar dit is meer uitzondering. Aangezien mijn voorkeur naar een ambulante bevalling gaat, zijn er dingen die ik hiervoor moet voorbereiden. Dus voordat ik überhaupt naar huis mag met mijn baby moet ik aan een aantal voorwaarden voldoen. Natuurlijk moeten baby en ik gezond zijn, dat is niet alleen een voorwaarde van mij maar natuurlijk van het ziekenhuis. Ook mag het niet je eerste kindje zijn, gelukkig heb ik er al 2! Omdat in het ziekenhuis je kindje de hielprik en andere onderzoeken krijgt, moet je tijdens deze kraamweek thuis, ervoor zorgen dat je bij een kinderarts terecht kunt voor deze onderzoeken. Ook moet jij als kraamvrouw in de gaten gehouden worden en natuurlijk je kersverse baby, daarom moet je een verloskundige (hebamme) geregeld hebben. Een kraamverzorgster zoals in Nederland kennen ze hier niet. Al komt de verloskundige wel dagelijks of zelfs twee keer per dag langs.

Kinderarts en Hebamme? Check!

Omdat je met je kinderen eigenlijk niet naar de huisarts gaat, maar direct naar een kinderarts, vroeg ik de kinderarts van de meiden of ik voor de eerste onderzoeken van de baby ook bij hem terecht kon. Het was nogal een uitzonderlijke vraag had ik het idee, maar toen ik het hem uitlegde, vond hij het prima. Ik moet alleen zelf met de baby langskomen. Ook de Hebamme was snel geregeld, al zat ze helemaal vol, maar met het idee dat het mijn derde kind is, we Nederlands zijn (en we staan toch bekend als minder gecompliceerd) én deze vrouw in de buurt woont, was het gelukkig snel geregeld.

Nog wel wat uitzoekwerk

Voor mij zijn er wel wat dingen nog uit te zoeken. Want stel dat ik in het ziekenhuis moet blijven, dan wil ik wel vooraf weten waar ik verzekeringstechnisch recht op heb. Ik zie het namelijk niet zo zitten dat ik met 2 andere kraamvrouwen en hun baby’s op 1 kamer moet liggen. Je kunt dit overigens tegen betaling (en dat zijn Zwitserse bedragen) aan het ziekenhuis wel veranderen, zodat je bijvoorbeeld een familiekamer hebt. Ik moet alle papieren voor het ziekenhuis invullen met mijn plannen… Dus dat ik het liefste ambulant wil bevallen en alles geregeld heb. Daarbij moet ik ook mijn vluchttas pakken en omdat je in Zwitserland dus weer niet zoveel nodig hebt (alleen je eigen spul en het pakje waarin je kindje naar huis gaat), moet ik me daar goed in verdiepen. Kortom, er is nog wel wat werk aan de winkel, maar ik heb nog even de tijd 😉

Show Full Content
Previous Zo groot en soms toch nog zo klein
Next Waarom ik kies voor S-fles van Difrax

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close