Denk jij weleens aan later? Hopelijk later, want ik wil niet dat het vroeger is voor je. Je uitvaart, je begrafenis, je crematie. Het is de laatste tijd bij mij dichtbij gekomen, vele lieve mensen en kinderen die kwamen te overlijden. Het doet je denken aan je eigen sterfelijkheid en ook aan de eisen die je stelt aan je eigen uitvaart. Ik zeg al eeuwen dat er bij mij in ieder geval ‘Angels’ van Robbie Williams gedraaid moet worden, maar er is nog veel meer mogelijk. En laten we blij zijn dat we in een tijd leven dat we onze ideeën vroeg kenbaar kunnen maken, dat we er open over kunnen spreken en dat er mogelijkheden zijn om onze grote en kleine wensen in vervulling te laten gaan.

Want een uitvaart is een dure aangelegenheid. Voor minder dan 7.000 euro gaat het je niet lukken een uitvaart te regelen. De meeste mensen hebben gelukkig een begrafenisverzekering, waardoor ze er zeker van zijn de rekening van hun uitvaart betaald wordt. En dat is maar goed ook, want we onze wensen worden steeds specifieker!

Speciale catering

De tijd dat de catering op een uitvaart uit koffie en cake bestond lijkt voorbij. Tegenwoordig is een begrafenis of crematie steeds meer een culinaire aangelegenheid. Het schenken van champagne is tegenwoordig al heel normaal. Ook de hapjes die geserveerd worden zullen de Bourgondiërs onder ons aanspreken. Het is niet ongebruikelijk dat er heerlijke tapas of sushi rondgaan op een uitvaart.

Bijzondere locaties

Een andere trend die je ziet is het houden van de uitvaartceremonie op een bijzondere locatie. Mensen kiezen steeds meer voor een locatie die aansluit op het leven van de overledene. Denk daarbij aan een bioscoop, een theater of op de vereniging waar hij of zij actief was, bijvoorbeeld een sportclub. Of nog persoonlijker, bij deze persoon thuis. Eerlijk gezegd moet ik daar niet aan denken hoor. Een begrafenis hoort gewoon ver weg van de leuke dingen te zijn. Dus niet in een bioscoop, want dan ga je steeds weer met een naar gevoel naar de film.

Bijzondere invulling van de ceremonie

Ook de ceremonie zelf krijgt steeds meer een eigen invulling. Bijvoorbeeld door een gelikte PowerPointpresentatie of een mooie film van het leven. Ook zie je steeds vaker dat er een band speelt op uitvaart. De muziek is sowieso steeds persoonlijker en gevarieerder. Kijk maar eens naar de top 10 begrafenismuziek. Het is een allegaartje van muziekstijlen en –genres.

Best bijzonder om te zien hoe onze uitvaartwensen zijn veranderd in de loop der jaren. Van koffie met gebak en een normale kist, tot sushi en wijn met een kist beschilderd door een kunstenaar. Heb jij er al eens over nagedacht hoe je afscheid eruit zou moet gaan zien? Laat het weten in een reactie!
artikel

Show Full Content
Previous Ons huis staat te koop! | inmiddels verkocht |
Next De leukste acht foto’s van mijn mutsenmoppie

7 thoughts on “Bijzondere uitvaartwensen

  1. Ik denk daar wel eens over na…ik heb het met mijn moeder wel eens over gehad om er echt een middag voor te gaan zitten zodat we van elkaar weten wat we willen…gek idee misschien, maar mocht het zo ver zijn dan hoef je daar niet meer zo over na te denken en weet je wat diegene graag wil. Ik vind dat helemaal niet gek…het is juist goed om het te doen.

    1. Je kunt er ook maar beter open en eerlijk in zijn denk ik. Maar aan de andere kant, het voornemen om een keer te gaan zitten om over een uitvaart te praten en het daadwerkelijk doen, ik kan me leukere dingen bedenken. 🙂

  2. Ik heb zo goed als alles al gepland. . Uitvaart is zelfs al betaald. Vond gewoon belangrijk dat altijd goed geregeld te hebben zodat mijn gezin niet naast hun verdriet ook nog van alles moeten regelen.

  3. Grappig dat we een plaatje van sushi bij staat. Als het aan mij ligt vreet iedereen op mijn begravenis (ik wil niet gecremeerd worden) zich helemaal vol aan sushi en krijgen ze een speciaal flesje prosecco mee naar huis. Gewoon omdat ik op beide zo dol was. 😉

  4. Inderdaad geen leuk onderwerp om met je geliefden te bespreken, maar wel belangrijk om van elkaar te weten hoe je er over denkt. Mocht het ooit onverhoopt zo ver komen, dan weet je wat de ander graag wil en dat geeft op zo’n moment veel rust.

  5. Ik hoop eerlijk gezegd dat ze het simpel houden. Gewone kist met een kopje thee (geen koffie natuurlijk want dat drink ik niet).
    Maar eigenlijk niet eens belangrijk wat ik vind. Als R en de kids er maar een fijn gevoel bij hebben en de keuze maken hoe ze mijn afscheid willen beleven….

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close