Je zou misschien niet denken dat boomschors veel toepassingen heeft, maar je zou verbaasd zijn! Deze taaie, beschermende buitenlaag is eigenlijk heel veelzijdig. In feite wordt boomschors al heel lang gebruikt voor allerlei doeleinden, zowel praktisch als decoratief. Lees verder om meer te weten te komen over de vele toepassingen van boomschors.

Praktische toepassingen van boomschors

Door de geschiedenis heen hebben mensen allerlei praktische toepassingen gevonden voor boomschors. Schorssnippers bijvoorbeeld werden vroeger veel gebruikt als strooisel voor het vee. Deze praktijk wordt in sommige delen van de wereld nog steeds toegepast. Boomschors kan ook gebruikt worden om touw en stof van te maken. De schors van de kurkeik wordt zelfs gebruikt om de wijnstoppen te maken die we allemaal kennen en liefhebben.

Boomschors als medicijn

Boomschors kan ook gebruikt worden voor medicinale doeleinden. Wilgenbast bevat bijvoorbeeld salicine, een verbinding die lijkt op aspirine. Daarom wordt wilgenbast al eeuwenlang gebruikt om pijn en koorts te behandelen. Bovendien kan van de binnenste bast van bepaalde bomen een soort thee gemaakt worden die rijk is aan vitamine C. Dit soort thee werd vroeger veel gebruikt om scheurbuik te voorkomen of te behandelen 

Decoratieve toepassingen van boomschors

Behalve praktisch kan boomschors ook heel mooi zijn. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld graag stukjes berkenschors als decoratie in vazen of schalen. Berkenbast kan ook gebruikt worden voor wandkleden of andere kunstwerken. Evenzo kunnen stroken kurk aan elkaar worden gelijmd om unieke prikborden of onderzetters te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Gebruik in de mode

Geloof het of niet, boomschors kan zelfs in de mode gebruikt worden. Kurk wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om handtassen en schoenen van te maken. Berkenschors kan worden gebruikt om sieraden en andere accessoires van te maken. En van pijnboomschors kan een soort stof worden gemaakt die bekend staat als “schorsdoek” Schorsdoek wordt vaak gebruikt om kleding van te maken, zoals overhemden, rokken en jurken

Schors, schors en nog meer schors

Zoals je ziet zijn er allerlei manieren om boomschors te gebruiken, voor zowel praktische als decoratieve doeleinden! Dus als je de volgende keer een boswandeling maakt, kijk dan eens goed naar de bomen om je heen. Je zou zomaar verrast kunnen worden door alle verschillende manieren waarop ze gebruikt kunnen worden!

Show Full Content
Previous Waar moet je op letten als ondernemer in de bouw?
Next Zorgverzekeringen vergelijken

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close