Afgelopen maandag was het blue monday. Blue monday is een hoax in het leven geroepen door een slim pr bureau om reizen naar de zon te promoten. Immers licht helpt tegen depressie en blue monday zou onder andere door een gebrek aan zonlicht komen.

De psycholoog Arnall die deze “formule” bedacht is door de mand gevallen en de universiteit Cardiff waaraan hij verbonden was heeft zich van hem gedistantieerd.

Maak depressie bespreekbaar

Ik vind dat werkelijk stuitend. Want geld verdienen met het idee dat een depressie is op te lossen met een reis naar de zon is misselijkmakend. De Nederlandse overheid is een campagne gestart ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!’ En dat is niet voor niks. Want een depressie hebben is nog steeds een taboe. Als mensen vragen hoe het met je gaat en je antwoord niet zo goed. Dan weten ze niet hoe snel ze het onderwerp moeten veranderen.

Ik weet waar ik het over heb, met beiden kindjes heb ik een pre- en postnatale depressie gehad. Mijn gevoeligheid voor hormonen is zo groot, dat ik zo gauw ik zwanger was in een donkere wolk zeeg. Toen de jongste 1 werd, nu ruim een jaar terug stopte de depressie. En dat ging niet vanzelf. Dat is heel hard werken geweest. Een depressie heb je niet alleen. Want je partner, je gezin en je omgeving hebben er ook mee te maken. Dat wordt ook enorm onderschat.

Als ik nu terugkijk op de voorbije jaren ben ik soms best verdrietig want ik voel dat ik veel gemist heb. En ik kan het mij ook niet meer voorstellen. De depressie zorgde ervoor dat ik soms letterlijk niet wist hoe ik de was in de wasmachine moest doen, te veel werk. Het maakte dat ik niks uit mijn handen kreeg. Ik kon voor de kinderen zorgen en that was it. In de zomer wanneer wij open waren draaide ik op mijn automatische piloot en dat ging goed. Maar zo gauw de laatste gasten weg waren zakte ik weer terug.

Er is zoveel veranderd sindsdien, ik ben mijn rijbewijs aan het halen, vrijheid. We hebben een sociaal vangnet en echte Franse vrienden. Ik ben gaan hardlopen wat echt helpt om mijn hoofd te legen. En ik ben vooral eindelijk weer Boor. Weliswaar een andere Boor, maar Boor.

Daarom wanneer je hoort dat iemand in je omgeving zich niet goed voelt draai je niet om. Jij had het kunnen zijn. Ga met diegene wandelen bijvoorbeeld. En lees eens de campagne om te zien wat je zoal nog meer kunt doen.


In Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Het ministerie heeft onlangs een peiling laten doen onder risicogroepen. Daaruit blijkt dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. Lees hier meer over de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!’ 

 


Herken jij je in het verhaal van Boor? Laat dan een reactie achter.

Show Full Content

About Author View Posts

Boor Siegel

Boor Siegel woont in Frankrijk waar zij met ziel en zaligheid vakantieverblijven (gîtes & lodgetenten) verhuurt, fantastisch kookt Domainemalpaskookt, haar kinderen tussen twee culturen opvoed en waar zij Boor is.

Previous Oh hellup! Ben ik verslaafd aan Netflix?
Next Serie Frauenlauf | Janien krijgt het flink voor haar kiezen, maar komt hier sterker uit

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: