Op 4 en 5 mei staan we stil bij de oorlog. Uit het verleden en heden. Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren dat we vrij zijn en realiseren we ons hoe belangrijk het is om vrij te zijn. Films die je geheugen weer wat opfrissen en waarbij de ernst van de tweede wereldoorlog tot uiting komt, zie je overal op televisie. Maar er is niks fijner dan tv te kijken, wanneer het jou uitkomt! Wist je dat je op Netflix ook kunt zoeken op trefwoord? Heb je geen zin om te zoeken? Ik heb een aantal series en films op een rijtje gezet die aansluiten bij de komende dagen.

The Boy in the Striped Pyjamas (2008, 1 u 34 min)

Als z’n familie van Berlijn naar Polen verhuist, sluit een jongen vriendschap met een jongen aan de andere kant van het hek, niet wetende dat hij een joodse gevangene is. Alleen van de titel moest ik al huilen. Zakdoeken paraat houden dus.

Serie Résistance (2014, 1 seizoen)

Tijdens WOII in Parijs gaan de 17-jarige Lili en andere tieners bij het verzet en leren ze wat het betekent het land te verdedigen. De serie is gebaseerd op ware gebeurtenissen en personen. Bijzonder.

Hitler: The Rise of Evil (2003, 2 afleveringen)

Dit is het portret van de gevaarlijkste man van de 20e eeuw: Adolf Hitler. Tijdens WOI heeft hij zo’n haat ontwikkeld tegen de Joden, dat velen hem voor gek verklaren.

Unsere Mütter, unsere Väter (2013,3 afleveringen)

Vijf vrienden leken voorbestemd om hun hele leven vrienden te blijven, maar de oorlog verandert alles. Veel lovende kritieken voor deze mini-serie. Het is een krachtige, meeslepende productie met goed acteerwerk. Een aanrader.

Surviving Hitler: A Love Story (2011,1 u 5 min)

Met nooit eerder getoonde 8mm-beelden profileert deze aangrijpende documentaire de twee jonge geliefden die betrokken waren bij het Walküre-complot om Hitler te vermoorden.

Süskind (2012, 1 u 57 min)

Walter Süskind is een lid van de Nederlandse Joodse Raad in het door de nazi’s bezette Amsterdam. Hij redt honderden kinderen van de concentratiekampen. PRACHTIG!

Flyboys (2006, 2 u 18 min)

Een boerenjongen wordt een van de eerste gevechtspiloten ter wereld wanneer hij zich vrijwillig aanmeldt bij het Franse leger aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Gebaseerd op een waar verhaal.

Wit licht (2008, 1 u 54 min)

Alleenstaande vader Eduard Zuiderwijk gaat tot het uiterste als het beste vriendje van zijn zoon verdwijnt en met harde hand wordt opgeleid tot kindsoldaat. Veel onderdelen van het filmscenario zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. De hoofdpersoon wordt gespeeld door Marco Borsato. Borsato: “De spanning op hun gezichten is echt. We hebben ook gefilmd in vluchtelingenkampen. Dat geeft de film authenticiteit. Het is spannend en aangrijpend, een echt verhaal”.

Show Full Content

About Author View Posts

Sanne

Sanne (37 jaar) woont in een klein Brabants dorpje en is moeder van zoons Juul ('10), Sil ('04) en om het weekend ook van Lars ('02). Naast haar werk als Content Marketeer bij de Efteling gaat ze er graag op uit. Lekker een weekendje weg bijvoorbeeld of op vakantie met het gezin of gewoon samen naar het bos. 's Avonds staat ze vaak tot laat in de keuken; gezond koken is haar grote hobby.

Previous PERSOONLIJK: weekje van alles
Next Moederdag bij Helpling

5 thoughts on “De oorlog bij je thuis

  1. Ik kan helaas geen oorlogsfilms kijken hier in huis. Mijn vriend heeft zelf in de oorlog in Afghanistan gezeten en heeft hierdoor ptss opgelopen. Vooral doordat hij twee collega’s heeft verloren door een bermbom (waar hij maar 1 voertuig voor zat). Wij herdenken om 4 mei dan ook vooral zijn collega’s

  2. De Serie Résistance is niet te vinden op Netflix daar was ik dan wel weer benieuwd naar. Of is dat pas 4 en 5 mei te vinden?

    1. Hoi Debbie, ik kan dat vanaf hier (zwitserland) niet nakijken. Op het moment van schrijven (vorige week) stond hij er nog wel op. Ik vraag het na!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close