Een jaar geleden werd ons rustige leventje opgeschrikt. We zouden misschien, wellicht, eventueel wel gaan verhuizen naar Zwitserland. Nooit had ik gedacht dat ik ook zo snel van mijn ‘ideeën’ af zou stappen! We wonen hier nu bijna 9 maanden. (Ja, het gaat snel he?) en in die maanden is er al heel wat in mijn leven veranderd.

1. Frauenriege / Turnverein

Oke. Had jij mij ooit op de gymvereniging gedacht? In het kader van integratie zei ik direct ja toen mij gevraagd werd of ik mee wilde. Dat was overigens direct de eerste dag dat ik hier was. De frauenriege is een combinatie van oudere dames (50 tot 80!!) en de jongere dames (30 tot 50 *proest!*). Maar ik ben daar in een warm bad binnengekomen en vind het op woensdagavond gewoon lekker om even niets te doen ‘s avonds. Gewoon even wat sporten, waarbij we om de week samen met de oudjes sporten en de andere week vol aan de bak gaan met de jongere dames.  Na het sporten wordt er ook nog wat gedronken in de kroeg, nog beter voor de integratie!

2. Nordic Walking

“Je gaat toch niet met die gekke stokken lopen?”
“Ik snap echt niet wat daar nou leuk aan is!”
“Lopen met stokken is echt voor oudjes!”

Hoi Marlieke van vorig jaar… Inmiddels vind je dat lopen met stokken gewoon leuk! We lopen met de vrouwen van de gym, in plaats van plakken in zo’n gymzaal, gaan we naar buiten. De eerste keer dat ze zeiden dat we gingen ‘Walken’, dacht ik nog: lekker wandelen. Dat bleek inderdaad lekker wandelen, met stokken! De overbuurvrouw heeft ooit eens stokken gewonnen die veel te groot waren, die kreeg ik in mijn handen gedrukt en toen moest ik wel. Denk overigens maar niet dat die vrouwen langzaam lopen. Mijn hemel, die hebben er een tempo in zitten. Echt hardlopen is er niks bij! Dat Nordic Walken op de vlakke weg is wel een beetje suf, maar als je eenmaal de berg oploopt, dan voel je pas hoe fijn die stokken zijn. 🙂

3. Koken zonder pakjes!

Nee, ik ben niet van mijn geloof af. Ik kook nog steeds het liefste met een pakje hier en daar. Ik raak echter niet meer in de stress als ik geen pakje saus heb. Inmiddels hebben we gewoon altijd iets van crème fraiche in huis. De laatste tijd probeer ik zelfs steeds meer uit, dan kijk ik wat er nog in de koelkast zit en google ik wat rond. Omdat we maar 1x per week boodschappen doen, moet je af en toe een beetje creatief zijn. Ook vind ik het zo leuk als Floris soms gewoon laat merken dat hij het cool vind dat ik lekker wat uitprobeer in de keuken. Zonder makkelijke Knor pakketten moet je ook wel, geen Beef Teriyaki of Zuid Afrikaanse Boboti hier!

4. Bananenbrood maken

[ezcol_1half]Wel een beetje in het verlengde van nummer drie, maar ik had dus ook echt niet verwacht dat ik ooit zelf dit soort eten zou maken. En ik draai mijn hand er niet meer voor om! Natuurlijk is het een stuk leuker om iets te bakken, als het zo gretig aftrek krijgt in het gezin! Alle dames en Floris smullen van mijn bananenbrood. Het is weleens anders geweest!  Ik maak overigens niet de gezonde versie, maar een ongezonde variant op die van Rens Kroes. [/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]
 • 200 gram meel 
 • 150 gram suiker 

 • 1 ½ theelepel bakpoeder 
 • ½ theelepel kaneel
 • 60 ml appelmoes (uit pot)
 • 3 bananen gepureerd 
 • ½ theelepel vanillesuiker
 • 2 eieren 

 • wat zout

Alles door elkaar mixen, in een cakevorm doen. Daarna 45 minuten in de oven op 180 graden – ik vind het de tweede dag het lekkerste!

[/ezcol_1half_end]

5. Tupperwareparties enzo

Ook al ben ik regelmatig uitgenodigd in Nederland, maar mij zag je niet op een tupperwareparty, een kledingparty, een vibratorparty of schoonmaakparty. Ik vind dat echt een beetje afzetterij. Natuurlijk vind ik dat nog steeds, maar de afgelopen 3 maanden heb ik al 2 van dit soort party’s bezocht. De eerste was een schoonmaakparty, waar ik een schoonmaakmiddel van 30 euro kocht! Echt waar! Eerlijk is eerlijk, ik gebruik het graag en het maakt ook verdomd goed schoon. De tweede party was een tupperwareparty en ook daar kocht ik iets. Een ding om zelf spätzli te maken. 40 euro! haha. Dit ding heb ik nog niet gebruikt, maar ik gok dat we ik deze week wel deeg ga maken om te raspen op mijn spätzli ding.

6. De paden op!

Het is niet dat we in Nederland niks deden. We doen alleen zo ontzettend veel sinds we hier wonen. Vroeger gingen we wel samen naar de dierentuin of het strand en dat vond ik zo gezellig. Nu doen we iedereen weekend zoiets en ik geniet er zo van! Ook de kinderen en Floris vinden het heerlijk om er even op uit te gaan. Die familytime is goud waard. En laten we wel wezen, door de week zit ik vooral thuis en rondom het dorp. Als ik het weekend dan ook niks beleef, dan word ik gek.

7. De winterdip

Nooit had ik gedacht dat ik vatbaar zou zijn voor een winterdepressie of iets minder heftig; een winterdip. Drie maanden lang was het hier ijzig koud. De dagen dat het enigszins lekker was, was het voor Liza nóg te koud. Dat kindje is me een koukleum! Ik zat de meeste dagen dus in huis en daar ben ik niet zo goed in. Gelukkig is volgend jaar Liza weer wat groter en kan ze lopen. Ik hoop dat ze het dan ook wat leuker vindt om buiten te spelen.

8. Dat Duits…

Dat ik nu makkelijk kan schakelen tussen Nederlands en Duits is nog steeds iets waar ik me enorm over verbaas. Mijn Duits is verre van perfect en mijn ZwitserDuits mag geen naam hebben. Maar met Duits als laagste cijfer op mijn Havo-eindlijst en daarna geen woord meer in deze gekke taal gesproken te hebben, vind ik dat ik (en wij allemaal) het heel goed opgepakt hebben!

Kortom, dat emigreren heeft mij en ons gezin zoveel meer gebracht. Een sportievere moeder, een kokende vrouw (en niet van woede) en een heerlijk hecht gezinsleven. En nu weten jullie dus dat ik ook loop met die gekke stokken (niet uitlachen please!).

Show Full Content
Previous Liza: Happy 15 months!
Next De meest toffe vaderdagcadeaus

7 thoughts on “Dit had ik vorig jaar nooit verwacht!

 1. Super goed bezig Marlieke mag je trots op zijn. Je leventje zomaar ineens omgooien is niet niks. Jij doet dat gewoon maar even met je man en je twee kleine meiden.

 2. Ik doe het je niet na, ik zou veel te veel heimwee hebben denk ik.
  Maar leuk om te lezen hoe de eerste 9 (wauw 9 alweer?) zijn geweest voor jou.

 3. leuk!!! En dat nordic walken is echt goed voor je. In dit platte Nederland wat overbodig maar in Zwitserland lijkt t me des te leuker! Mooi om te lezen dat het je zo goed bevalt

 4. Haha wat fijn dat je niet meer kookt van woede 😉 Leuk om te lezen dat je al wat je draai gevonden hebt! Ze te lezen heb je daar ook goed je best voor gedaan!

 5. Zat te googelen en kwam op deze site terecht. Leuk! Ook om de ervaringen te lezen over het leven in Zwitserland. Ik woon (nog) in Nederland en heb een relatie met een Zwitser. Op dit moment aan het bezinnen….emigreren.? Daar een baan vinden…de taal…een uitdaging:)

  1. Spannend zeg Erna. Waar woont je vriend precies? Zwitserland is echt wel een aanrader om te wonen en met een Zwitser als vriend, integreer je makkelijk. De taal is een uitdaging, maar niet meer dan dat. Ik schrijf het gewoon niet, maar versta het prima. En ik spreek gewoon Duits met een vleugje zwitsers er doorheen! Succes met alles

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close