Verduurzamen, we hebben het er allemaal over. Het is nodig, het moet nu, we hebben geen tijd te verliezen. Waarom zou je duurzamer gaan leven? Iedereen heeft zo zijn eigen redenen. De een maakt zich zorgen over de toekomst van zijn of haar (klein)kinderen, de anderen om het dierenwelzijn. Of wordt intens verdrietig bij het zien van beelden van verwoest regenwoud of vervuilde rivieren. Wat je reden ook is, wacht niet tot het vanzelf weggaat. Onderneem nu stappen.
5 Duurzame stappen
- Minder spullen
- Duurzaam eten
- Hergebruik
- Minder energie
- Duurzame verzorging
Minder spullen
Spullen hebben een enorme impact op het milieu. Elk product heeft zijn eigen voetafdruk. De impact ontstaat tijdens het mijnen van de (vaak schaarse) grondstoffen, het productieproces zelf, en alle transportbewegingen die erbij komen kijken. Er is sprake van CO2-uitstoot, watergebruik, vervuiling door stikstof en fosfaten en landgebruik (en daardoor vaak vernietiging van kwetsbare gebieden). Minder spullen kopen is een must voor een duurzamer leven.
Duurzaam eten
Biologisch eten, vegetarisch of veganistisch eten: het zijn goede stappen richting een duurzamer leven. Oh, en een beetje minder kan soms ook geen kwaad. Het probleem is dat wereldwijd de vraag naar landbouwgrond alsmaar groter wordt, want er zijn steeds meer monden om te voeden. Maar door onze enorme vleesconsumptie wordt het overgrote deel van alle grond op de wereld dat geschikt voor het verbouwen van voedsel, gebruikt voor het verbouwen van veevoer. Daarnaast heeft landbouw grote behoefte aan zoetwater, dat wereldwijd ook steeds schaarser wordt. En dan hebben we het nog niet over het gebruik van pesticiden die worden ingezet om te voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar voedsel.
Dit betekent uiteraard niet dat we moeten stoppen met eten, maar we kunnen wel bewuster gaan eten. Eet bijvoorbeeld wat vaker vegetarisch, en als je toch vlees eet, kies dan voor kip of varkensvlees. Ga voor biologische producten en eet geen bedreigde vissoorten. Eet lokaal, vermijd voedsel dat per vliegtuig Nederland binnenkomt. En kies zoveel mogelijk groente van het seizoen.
Hergebruik
In Nederland zijn we kampioen afvalscheiden. En dat is maar goed ook. Want zouden we het op één hoop gooien, dan verdwijnen alle kostbare grondstoffen in de verbrandingsoven. Veel grondstoffen kunnen best opnieuw gebruikt worden. Van alle plastic dat we apart inzamelen wordt nieuw plastic gemaakt. En tennisballen, slaapzakken en kratten. En van het glas dat naar de glasbak gaat, wordt nieuw glas gemaakt. Bijna zonder verspilling: van 1 kilo glasscherven maakt men 1 kilo nieuw glas. Van oud papier worden kartonnen dozen en wc-papier gemaakt, van frituurvet biobrandstof en van ons restafval uiteindelijk energie.
Minder energie
We gebruiken allemaal energie de hele dag door. Om te koken, te verlichten, televisie te kijken, telefoons/laptops/ipads op te laden, het huis te verwarmen, én voor ons vervoer. Omdat we het op zoveel fronten gebruiken, zijn er ook even zovele manieren om je energieverbruik te verduurzamen en je energierekening omlaag te brengen.
- Zet de kachel een graadje lager voordat je naar bed
- Doe het licht uit in de kamer waar je niet bent;
- Douche niet te lang douchen;
- Doe de deur achter je dicht zodat de warmte niet vervliegt;
- Laat de koelkastdeur niet te lang openstaan;
- Houd je banden op spanning;
- Rij niet te hard.
Het zijn kleine aanpassingen, maar ze brengen echt je energierekening omlaag. Onderzoek ook eens welke apparaten in jouw huis veel energie verbruiken. Zet een energiemeter (voor een tientje bij de bouwmarkt) tussen je apparaat en het stopcontact en binnen 24 uur weet je hoeveel stroom het apparaat verbruikt.
Verzorging
We letten vaak goed op wat we eten, maar denken niet na over wat we op onze huid smeren. Terwijl allebei in ons lichaam terechtkomt. Toch denken we bij onze zalfjes, shampoo en make-up niet na waar het van gemaakt is. Wist je dat in lippenstift lood kan voorkomen? En cadmium in eyeliners? Schrik je al? De meeste cosmetica bevatten veel chemische stoffen. Bekende zijn parabenen, die ervoor zorgen dat de producten langer houdbaar zijn. Ook SLS (Sodium Lauryl Sulfate) staat op het lijstje van dubieuze ingrediënten. Dankzij SLS schuimt je badzeep en je tandpasta. Daarnaast worden nog altijd veel producten getest op dieren. Ga eens op zoek naar duurzame verzorgingsproducten of make-up en ontdek welke merken dierproefvrij zijn.
Comments