De komende tijd wil ik terugblikken op het afgelopen jaar. Want je gelooft het bijna niet, we wonen hier al bijna een jaar! Bijna een jaar alweer na de emigratie. En wat voor een jaar. Een jaar met heel veel ups en een aantal pittige momenten. Een jaar met fantastische ontmoetingen en het gemis van oude vrienden. Een jaar met nieuwe indrukken, een andere cultuur en nieuwe invloeden, maar vooral een jaar van groei en van ons.

Omdat ik vooral van het positief denken ben, vandaag:

Wat viel er mee?

1. Contact houden

Ik heb altijd gezegd, Zwitserland is niet het einde van de wereld. Emigreren nu is zoveel makkelijker dan vroeger. Er is WhatsApp, FaceTime en binnen 8 uur rijden ben je bij ons. Het contact houden ging/gaat daarom ook super. We hebben superveel visite gehad, zelfs van mensen waarvan we het niet verwacht hadden. Mijn ouders komen binnenkort zelfs voor de derde keer! In het afgelopen jaar ben ik zelf ook nog 3 keer in Nederland geweest. Dus niks aan de hand. Natuurlijk heb je minder contact en mis je iedereen op de vervelende momenten, maar lieve vriendinnen van me; jullie weten dat wanneer we elkaar zien, het weer is zoals vanouds!

2. Contact maken

We hebben zo ontzettend geluk gehad met de straat waarin we wonen, het dorp waarin we terecht zijn gekomen, de activiteiten die hier worden georganiseerd en ga zo maar door. We hebben een leuk clubje zo om ons heen verzameld en een warm clubje. Ik ben blij dat het bijna is zoals het was in Nederland, wat kleiner en met minder verplichtingen 😉

3. Leuke (gratis) dingen doen 

Weet je hoeveel toffe uitstapjes gratis zijn? Het afgelopen jaar hebben we wekelijks wel wat ondernomen. Heerlijk wandelen, grillen op de berg, spelen bij het water en ga zo maar door. Het was makkelijk om leuke gratis dingen te doen in het over het algemeen dure Zwitserland. Uiteraard hebben we het mooie land en landschap mee, maar ook in Nederland is dit mogelijk. Gewoon een picknickmand vullen en naar het bos of strand gaan. 

4. Het land

Over Zwitserland wordt vaak gezegd dat men heel stug is. Nou verre van! In ieder geval hier in het oosten van Zwitserland heb ik tot nu toe alleen maar hele leuke en hartelijke mensen ontmoet. Daarbij valt hier genoeg te beleven en te zien, dus kom gerust langs voor een kop koffie als je in de buurt bent.

5. Mijn kinderen

Ook voor de kinderen was het niet altijd even makkelijk, daardoor voor mij ook niet. Liza heeft tot een aantal weken geleden geen nacht doorgeslapen en was het eerste half jaar zo op mij gericht dat het behoorlijk beklemmend werd. Maar zij heeft zich geweerd en zich er doorheen geslagen en is nu weer haar open, vrolijke en goed slapende zelf zoals een jaar geleden.
Eva heeft zich vanaf het begin af aan goed gehouden. Taal is natuurlijk een barrière en het was soms ook echt lastig voor haar. Veel ruzies ontstaan omdat ze elkaar verkeerd begrijpen. Maar ze had wel direct vriendinnetjes en vriendjes. De taal heeft ze na 4 weken kleuterschool al zoveel beter onder de knie dan daarvoor. En nu de taal goed gaat, gaat ze ineens rekenen, tot 10 tellen in het frans, klok kijken… Moet ik nog meer zeggen? Proud!!!

Show Full Content
Previous Spelen met de wind was nog nooit zo leuk!
Next Een gezinsplanner kan je ook anders inrichten

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close