Gisteren was het weer zover, de jaarlijkse check-up van de tanden van Eva. We gaan niet zoals in Nederland twee keer in het jaar naar de tandarts. Hier in Zwitserland wordt dit via school geregeld.

Twee weken van te voren krijg je via school een brief met een schema binnen, wanneer je kind verwacht wordt bij de tandarts. De tandarts hebben we voor de kleuterschool al uitgezocht. Een kwartier voordat de afspraak is, mag je je kind van school ophalen om daarna te racen naar de tandarts.

Gisteren had ik een klasgenootje van Eva mee en nog een ander jongetje. Want het is hier ook normaal om als moeder niet mee te gaan. Zo belangrijk is die tandarts of zo’n afspraak niet. Wat een verschil met Nederland. Goed, uiteindelijk begrijp ik het ook. De moeders van de kinderen die ik mee had, die werken op woensdag. Het is suf als zij voor een bezoekje van nog geen 3 minuten aan de tandarts, vrij moeten nemen.

Drie minuten en klaar

Vooraf had ik een stress natuurlijk. Ik ga dus maar 1 keer per jaar daar met Eva naar de tandarts (ik heb zelf een andere). Ik ben daar pas twee keer geweest en die twee keer heb ik de tandarts moeten zoeken. Gelukkig wist de oudste die ik mee had de tandarts zo te vinden en we waren op tijd. Yes, de eerste hobbel genomen! De kinderen hoefden de jassen niet uit te doen en Eva mocht als eerste in de stoel. Volgens mij staat er op de kaart van Eva dat ze de eerste keer zo’n stampij gemaakt heeft (Eva bij mij in de houdgreep en de tandarts gauw in dat gebit koekeloeren), want ik kreeg zo’n veel betekende blik van de tandartsassistente. Maar nu ging Eva liggen en was ze maar wat trots op haar tanden. De tandarts zag een paar nieuwe kiezen en voldoende ruimte om te wisselen. Perfect! De volgende twee kinderen waren ook zo gedaan en om 9 uur zette ik de kinderen weer op school af.

Uiteraard wanneer de tandarts een gaatje ziet, dan moet je terugkomen. Over een week krijgen de kinderen een papiertje mee naar huis waar de bevindingen van de tandarts op staan en zo zijn alle ouders weer op de hoogte, ook als je niet mee bent gegaan.

De jaarlijkse controle, als je die via school laat lopen, is gratis. Gaatjes vullen of andere dingen, die moet je uiteraard zelf betalen.

Het is een schooltandarts, maar gelukkig niet meer zoals vroeger!

Show Full Content
Previous Ziek op de bank
Next Aftellen naar Bregenz, ik doe mee aan de Frauenlauf

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: