Afgelopen week ontdekte ik bij Liza een teek. Een Teek! Eerlijk gezegd kwam ik er pas achter dat het een teek was, toen ik het ‘korstje’ van haar huid had getrokken. Ik schrok me wild, want het korstje bewoog. Nadat ik dat beestje goed van dichtbij had bekeken, kon ik niet anders dan heel snel googelen op TEEK.

teek1Teken beginnen klein, maar zijn ook dan gevaarlijk!

Was dit kleine beestje een teek? Ik wist het niet, ik dacht altijd dat een Teek zo groot was als een parel. Ik dacht altijd dat ik een Teek wel zou herkennen, maar dit was een klein dingetje. Wel met alle kenmerken van een teek en na goed een half uur kon ik niet anders meer dan erkennen dat ik een teek van Liza’s armpje had gehaald. Gelukkig was de dag ervoor nog in bad geweest, dus lang had dat kleine dier er niet gezeten. Maar toch!

Een Teek, wat nu?

Daarom leek het mij wel verstandig om jullie ook wat voor te lichten over De Teek. Want als iedereen denkt dat die beesten zo groot zijn als parels, dan worden er dus heel veel teken over het hoofd gezien.

Wist je dat de Teek vooral leeft in het gras? Dat ze uit bomen springen is een fabeltje

Stappenplan

1. Ga je op pad, bescherm jezelf en je kinderen dan vooraf. Spuit jezelf in met Anti-insecten spray (mét Deet) en de kinderen iets met Lemon Eucalyptus (zónder Deet) en  stop wanneer dat kan, de broek in de sokken.

2. Controleer altijd als je in het bos, veld en/of strand bent geweest, jezelf en de kinderen op gekke dingetjes die er niet horen. Dat kan dus ook een korstje zijn dat je verdenkt.

Zorg ervoor dat je het gras om je huis zo kort mogelijk houdt!

3. Weet hoe een Teek eruit ziet. Hieronder zie je een plaatje waarbij de teek nog niet volgezogen is. foto-teken-stadia

Haal een teek er altijd binnen 8 uur uit!

4. Haal een tekentang in huis, zodat je een teek er netjes uit kunt halen.

Wist je dat de Teek uit angst al zijn gif ín je spuit als je hem bijvoorbeeld met alcohol verwijdert

5. De Teek kan je testen of hij de Borrelia Bacterie (de veroorzaker van de ziekte van Lyme) bij zich draagt via een thuistest.

Let ook op dieren, die kunnen teken mee naar binnen brengen!

6. In veel Europese gebieden zoals Oostenrijk, zuidelijk Duitsland, Zwitserland, Oostelijk deel van Frankrijk, in de Balkan, het zuidelijk deel van Noorwegen, Zweden en Finland kan de Teek ook nog een ander virus met zich meedragen: FSME =Früh Sommer Meningo Encefalitis. Dit veroorzaakt ernstige ontsteking van de hersenen en hersenvliezen. Tegen deze besmette teken kan je jezelf inenten, maar dat wordt alleen aangeraden als je langer dan 4 weken in een besmet gebied verblijft.

Wist je dat wij Eva inenten tegen deze ziekte en ze 3 prikken hiertegen krijgt?

7. Gebeten door een Teek? Onthoud de datum en zet dan met pen een kring om de plek, zodat je altijd weet of die plek groter wordt of niet. Houdt de plek het komende jaar goed in de gaten!

8. Wordt de plek groter, komt er een kring omheen, griepverschijnselen, vermoeidheid, neurologische verschijnselen (bijv dingen uit handen laten vallen), verandert er iets wat jij niet pluis vindt? Dan als de wiedeweerga naar de huisarts!

Wist je dat een rode kring lang niet altijd verschijnt, maar slechts in 40-60% van de gevallen en dan lang niet op dezelfde plek ook!

Tick_before_and_after_feeding
Zo ziet een teek er volgezogen uit!

 

Niet zonder hulp

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door alle goede adviezen die ik via Twitter heb mogen ontvangen, de website Stopdeteek en Lymenet.nl en middels extra controle door de deskundigen van Care Plus Tropicare. Mocht je desondanks nog iets tegenkomen dat niet klopt of extra tips hebben, laat het me weten!

Show Full Content
Previous Moederdag bij Helpling
Next En daarom ben ik stil vanavond

12 thoughts on “Een teek en wat nu?

  1. Wij hebben honden dus de meeste van die dingen wist ik al of heb ik in huis.. Zijn idd echt kleine rot dingen! Ik controleer Fay echt elke keer weer..

  2. Bedankt voor deze heldere uitleg. Ik heb zelf wel eens een teek gehad die mijn moeder met behulp van alcohol er uit haalde. Niet slim dus.

  3. Brr krijg de kriebels bij het zien vab de fotos. Zelf heb ik zo’n 10 jaar geleden ook een trken beet opgelopen en had ik de welbekende kring. Door ab trok deze snel weg en geen rest verschijnselen opgelopen

  4. Ik zou zeker contact opnemen om te vragen of het nodig is een kuurtje te geven. Risico is redelijk groot.
    Sterkte!

  5. Ze komen in Zwitserland echt overal voor, ( tuin, bos, weide) wij zijn er allemaal voor geimpft en na 10 jaar de herhalingsspuit alweer gehaald. Kinderen kunnen/ zullen vanaf hun 5. jaar ingeent worden.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close