Gisteren, op Tweede Paasdag gingen wij naar het traditionele Eierlesefest. Een feest dat het ontwaken van de lente symboliseert en waar de typische oude germaanse gebruiken in ere worden gehouden. Zo kwam het dus dat we in een optocht waarin verschillende verenigingen zich presenteerden, ook de paashaas zich liet zien en bijzondere natuurlijke verschijnselen zoals bomen, droogte en winter meededen. Hierna was er het echte feest, maar eerst zal ik proberen meer te vertellen over de traditie van het Eierlesefest

Eierlesefest

Het Eierlesefest is een oeroude Germaans gebruik. Het symboliseert het ontwaken van de natuur en de overwinning op de koude winter. Het ei als symbool van vruchtbaarheid, is de focus van de gebeurtenis en er is dan ook een eierestafette en het eieren werpen. Daarbij gaat de overgang van winter naar lente niet zonder slag of stoot. De groenen (lente) en de droogte (winter) strijden om de overwinning!

Optocht

Als eerste was er een optocht. Niet echt heel anders van opzet dan de carnavalsoptocht. Er was iets minder snoep – maar nog steeds veel paaseieren. De optocht duurde wat korter en in plaats van Guggenmusik was er een fanfare, maar ook voor deze optocht moest je 5 frank per persoon voor betalen. Het blijft bijzonder!

Frühlingsfest

Daarna gingen we naar het feest bij het sportcomplex. Omdat het de afgelopen tijd voornamelijk geregend heeft, was er besloten om het feest niet op het drassige weiland te houden, maar op een verharde ondergrond. Zoals je in Zwitserland gewend bent, geen feest zonder worst en bier. Bij het sportveld stond de fanfare al muziek te spelen en niet veel later ging het feest van start. Nou ja, feest… het programma. De mannen die muziek maken met koeienbellen, kwamen als eerste het terrein op. Daarna werden de eiergooiers voorgesteld, de groepen liepen nog een rondje en daarna was het tijd voor het eerste deel van de eierentraditie: een estafette. Na de estafette en nog wat verplichte dingen, was het dan tijd voor het gooien van de eieren, dat was wel gaaf! En als laatste was er dan het gevecht om het voorjaar. Uiteraard wonnen de Groenen, de lente… maar of dat er dan ook echt voor zorgt dat het voorjaar komt? Vooralsnog voorspellen ze voor deze week sneeuw!

Het gevecht om de lente! Luister vooral ook naar de koeienbellen die de spanning lekker opbouwen!

Show Full Content
Previous Wanneer is het ook alweer moederdag?
Next 13 redenen waarom ik mijn iPad niet meer weg kan leggen!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: