De laatste jaren heb ik steeds vaker een uitstapje naar dierenfotografie. Hartstikke leuk, maar een huisdier op de foto zetten is niet te vergelijken met het fotograferen van bruiloften, families of zelfs weigerende peuters of chagrijnige pubers. Dieren zijn niet voorspelbaar en bijna niet te dresseren. Bij pubers die er geen zin in hebben, zeg ik vaak “joh, 5 minuten mee werken en dan is het klaar”. Bij peuters die liever iets anders doen, speel ik lekker mee en vraag ik ze na een paar minuten of ze voor me willen lachen. Maar bij een speelse Berner sennenhond of een lievelingspaard heb je wat meer uithoudingsvermogen nodig.
Ik ben zeker geen specialist op het gebied van dierenfotografie, maar met mijn opgedane ervaring de afgelopen jaren kan ik je wel van tips voorzien! Overigens doe ik geen studiofotografie en ben ik een fotograaf die vooral mee in het moment gaat. Wanneer ik foto’s maak, dan maken we vaak een wandeling of gaan ergens heen om te spelen. Ook met dieren maak ik vaak een wandeling, laat ik het op zijn beloop gaan en zie beelden wanneer ze voor mijn ogen ontstaan. Al is een goede voorbereiding het halve werk.
Maak een moodboard
Voorafgaand aan iedere shoot maak ik een moodboard in mijn hoofd of op pinterest. Dat kunnen foto’s en poses zijn, maar ook kleuren en sfeer die ik wil uitstralen bij de shoot. Het is vooral heel handig als je vooraf een stuk of 5 tot 10 poses hebt, waarbij je weet dat als je die foto’s gemaakt hebt, de shoot goed is.
Ken je camera
Het lijkt vanzelfsprekend, maar vooral bij het onverwachte van dierenfotografie is het handig dat je de snelheid van je camera kunt aanpassen en dat je weet hoe hoog je ISO moet zijn om al in de camera een mooie foto te hebben. Dieren hebben geen stop. Ze bewegen gewoon en dus moet je sluitertijd snel staan om op het goede moment de blik die je wilt hebben, de foto te kunnen maken.
Neem de tijd
Als het op dieren aankomt, vooral als je te maken hebt bij een buitenshoot, dan heb je er niks aan als je op de klok kijkt. Wanneer er bij mij dieren in een familieshoot geïntegreerd worden, dan kan je ze zien als onderdeel van de familie. Laten razen en daarna doen ook dieren wat voor je, het zijn net mensen! Maar ook tijdens een shoot, laat ze reageren op elkaar. Zorg voor interactie, dat komt je foto’s alleen maar ten goede.
Zorg voor details
Sommige dieren moeten voor het mooie met bepaalde kenmerken gefotografeerd worden. Het is bijvoorbeeld bij paarden zo dat je het liefste wilt dat het paard de oren naar voren heeft en bij sommige hondenrassen is dat ook zo. Natuurlijk lukt je dat niet altijd, maar als je een goede uitsnede maakt dan heb je niet altijd die oren op een foto nodig. Maak bijvoorbeeld een foto van ogen en neus, of bij paarden neus aan neus of oog aan oog.
Stem kleding op elkaar af
Huh, ik hoor je denken. Maar op het moment dat je met je paard op de foto gaat, dan is het ook fijn dat je aan de persoon zelf kunt zien dat het om hen twee draait. Dus bijvoorbeeld met een paardrijcap in de hand en chaps over de schoenen. Zo kan dat dus ook met een jachthond, kies voor een jachtjas of houd een dummie in je handen. Bij een boer en zijn koe, wil je een boer zien en niet een man in vrije tijdskleding.
Comments