Festivals worden vaak beschouwd als het summum van cultuur en muziek, waarbij je samenkomt met je vrienden om een onvergetelijke paar dagen te hebben. Waarbij er vroeger wel eens jointje werd gerookt op een festival (denk aan Woodstock), is drugs- en overmatig alcoholgebruik tegenwoordig eerder de regel dan de uitzondering. Ook als je je beperkt tot die paar festivals per jaar qua gebruik, loop je het risico om uiteindelijk over te gaan op een serieus drugs- of alcoholprobleem. Hoe je dit voorkomt en hoe je van je probleem afkomt?

Experimenteel/recreatief gebruik

Festivals staan vaak gelijk aan losbandigheid en vrijheid, wat kan leiden tot overmatig drugs- en alcoholgebruik. De aanwezigheid van sociale druk, de goede sfeer en ‘het erbij horen’ kunnen mensen aanzetten tot (experimenteel) gebruik. Veel mensen beginnen met dit recreatieve gebruik, maar wanneer dit recreatieve gebruik vaker voorkomt wordt het gebruiken steeds meer genormaliseerd. Sorry, dat is gewoon hoe je brein werkt!

Risico’s

Overmatig recreatief drugs- en alcoholgebruik brengt tijdens festivals al ernstige risico’s met zich mee. Naast de eventuele juridische consequenties kunnen deze ongezonde stoffen leiden tot uitdroging, oververhitting, verwondingen en zelfs fatale overdoses. Bovendien kan de combinatie van ingrediënten in illegale drugs (waarvan je niet precies weet wat erin zit) en overmatig alcoholgebruik leiden tot schadelijke gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid op de lange termijn. Met andere woorden, ook recreatief gebruikt brengt direct risico’s met zich mee. Het is dus nooit een goed idee.

De glijdende schaal

Wat begint als een onschuldige kennismaking met drugs of alcohol kan al snel veranderen in een problematisch gebruik. De grens tussen recreatief gebruik en verslaving is vaak vaag en moeilijk te zien, ook voor je vrienden en/of omgeving die misschien wel precies hetzelfde doen. Het verlangen naar weer dat verdovende gevoel, kan ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt. Gelukkig is stoppen met drugs en afkicken mogelijk met de juiste ondersteuning.

De omgeving

De omgeving van een festival kan het probleemgebruik versterken. De overvloed aan drugs en alcohol, dit gecombineerd met de feestelijke sfeer kan het moeilijk maken om mate te houden. Mensen kunnen gemakkelijk verstrikt raken in een bubbel waarin excessief gebruik normaal lijkt, en waar ze zichzelf kunnen verliezen. Denk je dat je geen weerstand kan bieden op een festival aan de ongezonde verleidingen? Overweeg dan om niet (meer) te gaan, de eerste keer kijken je vrienden misschien een beetje raar op maar vanaf de tweede keer is ook dát genormaliseerd en ben jij jezelf niet meer naar de klote aan het helpen.

Hulp

Heb je echt bij jezelf door dat je niet meer kunt genieten zonder drugs en/of drank? Dan is het goed om en te overwegen te stoppen met drugs en alcohol. Professionele begeleiding en ondersteuning kunnen je helpen bij het afkicken van drugs en zo weer controle over je leven te krijgen!

Kortom; festivals kunnen erg leuk zijn, maar het zijn ook plekken waar volop drank en drugs gebruikt wordt. Pas op met recreatief gebruik, en als je merkt dat je hier op een festival geen weerstand tegen kan bieden; ga dan niet. En is het helaas al zo ver dat je niet meer zonder kunt, schakel dan professionele hulp in om te stoppen en weer écht te kunnen genieten van het leven.

Show Full Content
Previous Ouder worden is onvermijdelijk, maar een positieve levenshouding is een keuze! Hoe blijf je optimistisch op je oude dag?
Next Welke verschillende Netflix abonnementen zijn er?

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: