Moeders in Zwitserland en dan vooral de moeders die ik de afgelopen 10 maanden heb ontmoet, zijn een stuk relaxter dan moeders in Nederland. Geen vooroordelen. Geen opgelegde druk. Geen ‘ik ben een betere moeder’ of mijn kind doet dat ‘al’. Echt. Wat een rust. Betekent echt niet dat ze het beter doen dan de moeders in Nederland, maar anders. Hoe anders? Hoe denken de Zwitserse moeders over borstvoeding? Houden ze hier in Zwitserland ook zo van superfoods? Ik vertel het je vandaag!

Buggy vs. draagzak

In Zwitserland sjouwt iedereen zijn baby mee in het middel dat op dat moment het meest praktisch is. Ga je de berg op, dan draag je je kind in de draagzak. Geweven doek, Tula, Ergobaby? Ik hoor ze er niet over. Het is zoals wat jij het lekkerste vindt. Maar ga je boodschappen doen, dan heb je weer een buggy bij je of niet. Weet je, niemand kijkt je raar aan. Het is hier geen ding zoals het vaak in Nederland is. Ik lees in Nederland vaak op een foto: ‘oh jij draagt je kindje ook’. Hier heb ik dat dus nog nooit gehoord.

Rapley vs. gepureerd of zelfs potjes

In Nederland volgen moeders methodes. Methodes om op te voeden, methodes om eten te geven. Een houvast. Hier krijgen de kinderen gewoon eten. Een gepureerd stuk fruit of wanneer het een banaan is misschien niet. Ook hier wordt weer gekeken naar wat handig is en voedzaam. Ik weet bijna zeker dat ze hier niet van de rapley-methode hebben gehoord, al zullen ze het misschien onbewust wel soms toepassen. Potjes wordt dan weer niet veel gegeven, zoals alles in Zwitserland willen ze het liefste gewoon puur eten geven.

Borstvoeding vs. flesvoeding

In Zwitserland wordt over het algemeen gewoon borstvoeding gegeven. Dat is normaal en dat doen ze hier ook zeker totdat de kinderen een jaar zijn. Open en bloot, zonder gezeur overigens van buitenaf. Lukt het niet, heb je geen melk of wat dan ook? Dan geef je toch de fles. Gewoon omdat dat óók goed is.

Suikervrij vs. suiker

Natuurlijk geef je je baby geen suikers die ze niet horen te krijgen dat doen ze ook hier niet. Wel valt het me op dat buiten ze vaste tijden hebben voor fruit, er wel makkelijk met snoepen omgegaan wordt. Bij de jongste (1) wordt het me nog steeds gevraagd of ze iets mag. Bij de oudste (4) heb ik moeten zeggen dat 1x een zakje snoep (haribo-beertjes) per dag geven, wel voldoende is. En natuurlijk bij ieder evenement, samenkomst of wat dan ook, dan staat er een cake of taart klaar. Ik vind dat de Zwitsers een mooie balans hebben gevonden, nu alleen mijn kinderen nog leren dat ze niet altijd alle snoepjes of taart op hoeven te eten.

Superfood vs. gewoon eten

Ze zijn hier heel erg met gezonde voeding bezig, vooral qua middageten (de warme maaltijd van de dag) moet het voedzaam zijn. Bij ons in de buurt heeft iedereen zijn eigen moestuintje waar ze van alles in verbouwen. Maar vraag je dan of ze weten waar je de gezonde bakmiddelen zoals boekweitmeel of palmsuiker kunt kopen, dan hebben ze geen idee. Toen ik later vroeg of ze dat goiabessen, chiazaad en die andere superfoods kenden, toen keken ze me aan alsof ze water zagen branden. Toch gok ik, dat ook deze trend Zwitserland over 3 jaar bereikt.

En jij?
Denk jij dat Nederland doorslaat? Of vind je dat juist helemaal niet.

lizaenik

 

 

Show Full Content
Previous Ons Zwitserleven: een vervroegd weekoverzicht
Next Buiten leven, buiten wonen

4 thoughts on “Moeders zijn vele malen relaxter in Zwitserland

  1. Ik vind vooral dat internettend Nederland doorslaat 😉 Op blogs lees je constant over mommy wars, maar in het gewone leven merk ik er eigenlijk niks van en lijkt Nederland best op Zwitserland 😉

  2. Ik moet hier wel om glimlachen 🙂 Wat fijn dat moeders daar wat makkelijker zijn voor elkaar! En wat Daantje zegt, het is ook wel de kring waar je je in begeeft. Sommige moedergroepen op fb zijn heel heftig, daar ben ik dan ook snel weer weg. Andere groepen zijn juist heel respectvol en eigenlijk alle moeders die ik in real life ken zijn heel open minded en relaxed, gelukkig!

  3. Ik woon sinds 1980 in Zwitserland en…denk idd dat de Zwirserse moeders een stuk relaxter zijn. En ik denk dat dat óók te maken heeft met het feit dat veel minder mama’s buitenhuis werken en je zo écht de eerste 4-5 jaar bijna 24 uur per dag dichtbij je kindje bent. Je houdt hier dan ook geen (of bijna geen, want er ZIJN wel buitenhuis werkende moeders) rekening met de mening van oppasmoeders, kinderopvangleidsters enz, maar doet gewoon je eigen ding. Niet perfect is meer dan goed genoeg! 🙂

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close