Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord: de 22 weken prik. Sinds 16 december is deze prik, de inenting tegen kinkhoest, in Nederland voor iedere zwangere vrouw te verkrijgen.
Waarom is deze 22 weken prik / kinkhoestinenting zo belangrijk?
Baby’s worden of werden normaal als ze twee maanden oud zijn, tegen kinkhoest (en difterie, tetanus en polio) ingeënt en dit wordt nog drie keer herhaald. Kinkhoest staat ook wel bekend als de 100-dagen hoest en kan door het veroorzaken van ernstige hoestbuien de kleine baby’s enorm uitputten. Nog altijd komen er per jaar ongeveer 120 pasgeboren baby’s in het ziekenhuis terecht met kinkhoest. Door je in de zwangerschap al in te enten tegen kinkhoest, bescherm je je baby direct. Zo wordt heel wat leed bij kleine pasgeboren baby’s voorkomen.
De prik is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma
Omdat jij als zwangere de DTP inenting tijdens de zwangerschap hebt gehad, hoeft je baby met twee maanden niet deze inenting te krijgen. Je haalt deze prik gewoon bij het consultatiebureau waar jij later met je baby ook naar toe gaat. Dan staat het direct geregistreerd. Vanaf 16 december 2019 wordt deze prik dan ook vergoed.
Wanneer moet je kindje met 2 maanden wel de DKTP prik halen?
Er zijn wel een paar uitzonderingen wanneer je kindje wel met 2 maanden moet worden ingeënt. .
- Als de moeder geen 22 wekenprik heeft gehad.
- Als er minder dan twee weken tussen de 22 wekenprik en de bevalling zit.
- Als de moeder hepatitis B positief is.
- Als de moeder medicijnen heeft gebruikt in de zwangerschap die het immuunsysteem onderdrukken.
- Als de baby vóór 37 weken zwangerschap is geboren.
Maar Marliek, jij woont niet in Nederland. Hoe gaat dit in Zwitserland?
Ik las onlangs over de 22 weken prik en zocht natuurlijk op hoe dat hier in Zwitserland gaat. Nou dat is dus geen standaard werkwijze hier, maar je kon er wel om vragen. Zo geschiedde. Want ja, ik wil mijn baby wel zo goed mogelijk beschermen en als dat al tijdens de zwangerschap kan, dan wil ik dat natuurlijk!
Afgelopen vrijdag was ik bij de gynaecologe en vroeg aan de balie hoe de werkwijze was. Ik kreeg de vraag of ik een vaccinatieboekje had van mezelf en dat ze dan eerst bloed af zouden nemen om te kijken hoe mijn afweerstoffen waren. Gelukkig was de gynaecologe iets beter ingelicht en gaf gelijk groen licht. Ze hadden de vaccinatie daar liggen en in twee tellen zat deze prik er uiteindelijk pijnloos in. Ik kreeg er zelfs nog een vaccinatieboekje bij, want die heb ik natuurlijk niet meer van mezelf!
Comments