Wat mijn kinderen zeker eten qua groenten? Broccoli! Ik weet niet waarom broccoli bij veel kinderen populair is, ik weet wel dat het de meest gezonde groente is die er bestaat. Broccoli is namelijk goed voor het geheugen, bevat weinig calorieën, is vol van vitamines, beschermt je tegen ziektes en last, but not least: houd je eeuwig jong!
In plaats van 1 keer per maand, eten wij dus 1 keer per week broccoli. In veel vormen en maten, maar het lekkerste vinden wij het in een ovenschotel. Gisteren maakte ik weer een nieuwe variant van mijn ovenschotel en deze was echt ver-ruk-ke-lijk! Een goede reden om met jullie dit heerlijke recept te delen.
Broccolischotel met gehakt en aardappelen
⇒ Wat heb je nodig:
- 500 gram gehakt
- 500 gram broccoli
- 500 gram aardappelen (vastkokend)
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 1 sjalotje
- 1 groentebouillionblokje
- 1 dl melk
- 4 dl water
- ovenschaal
- geraspte kaas (100 gram)
- verwarm de oven voor op 180 graden en zet hem op bovengrill als je die hebt
⇒ Hoe ga je te werk?
- Schil de aardappelen en halveer ze. De aardappelen gaan uiteindelijk in schijfjes, dus als je ze gelijk in schijfjes wilt snijden kan dat ook. Kook de aardappelen totdat ze lekker gaar zijn. Ik hou van wat gaarder, dus bij mij kookt het wat door. Eenmaal klaar sneed ik de aardappelen wat fijner in schijfjes.
- De broccoli snij je in kleine roosjes en zet je in kokend water met wat zout. Mocht je al voorgesneden broccoli hebben, dan moet je goed naar de uiteindes kijken. Die kunnen nog wel eens uitgedroogd zijn. De broccoli laat je ook gaar koken.
- Bak je gehakt rul en bak aan het einde een gesnipperde sjalotje of ui mee
- Pak een ovenschaal en doe er als eerste het gehakt in
- Daarna de broccoli en als laatste de aardappelschijfjes.
⇒ Maken van de roe
Tot zover was het voor mij nog makkelijk. Daarna was voor mij het lastigste aan de beurt: het maken van de roe. Een roe ken ik alleen van de kippensoep van mijn moeder en na een eerder mislukte poging, heb ik nooit meer een roe gemaakt. Tot vandaag. Volg mijn aanwijzingen en het lukt jou vast ook.
- Doe de boter en de bloem samen in de pan en zet de pan op laag vuur aan.
- In een andere pan zet je het water met het bouillionblokje op en zorg je ervoor dat het blokje opgenomen wordt.
- Laat de boter smelten en roer steeds een beetje meer bloem er doorheen. Wanneer de boter is gesmolten en vermengd is met de bloem, kan je de melk erbij gieten
- Dit roer je goed door totdat het een glad mengsel is en voeg je bij de pan met bouillon.
- Dan meng je een deel van de geraspte kaas erin en laat je het een paar minuten koken (vergeet niet te roeren!)
⇒ Finishing touch!
- Ben je ervan overtuigd dat je roe klaar is, dan giet je deze over je aardappelen in de ovenschaal.
- Als laatste strooi je de andere helft van de kaas eroverheen en zet je de schaal in de oven
- Bij mij moest hij ongeveer 15 minuten in de oven. Gewoon even checken wanneer de kaas aan de bovenkant bruin is. Alle ingrediënten zijn tenslotte gaar.
Eet smakelijk en laat je me weten wat je ervan vond?
Lekker! Om niet nog een extra pan te gebruiken, kook ik de aardappels in bouillon ipv zout en vang dan dat kookwater op.
Eet smakelijk!
Hmmmm…lekker hoor! Ik zou er zelf nog champignons bij gooien o cherrytommatjes…nomnom…is het al bijna etenstijd?