Wanneer je afhankelijk bent geworden van verslavende middelen, lijkt een leven zonder verslaving vrijwel onmogelijk. Erkennen van het probleem is de eerste stap naar herstel. Toch is die eerste stap voor veel mensen ook direct het lastigst. Want hoe erken je een probleem als je dit het liefst zo diep mogelijk wegstopt? Als je er niet over wilt praten? Als je altijd maar weer een excuus zoekt voor het probleem?
Het lijkt misschien onmogelijk, maar herstel is echt mogelijk. Een leven zonder verslavende middelen is mogelijk. Maar dan moet je wel de juiste hulp krijgen. Dat je dit artikel leest, is al teken dat je het probleem erkent en het graag anders zou zien. Maar waar begin je?
Kies een afkickkliniek
Je geeft toe dat je een probleem hebt. Heel goed. Maar wat nu?!
Een van de bekendste manieren om af te kicken is met behulp van een afkickkliniek. Wees je er wel van bewust dat de meeste afkickklinieken zich enkel op specifieke verslavingen richten. Een afkickkliniek alcohol richt zich dus voornamelijk op alcoholisten, maar je hebt ook instellingen die zich focussen op drugsgebruik of andere verslavende middelen. Het is belangrijk dat de kliniek aansluit op jouw type verslaving. Zo weet je zeker dat je de beste hulp kunt verwachten.
Wist je dat je als Nederlander ook kunt kiezen voor een erkende ggz-instelling in het buitenland? Dit heeft vooral de voorkeur bij mensen die over meer privacy willen beschikken of zich om welke reden dan ook echt volledig los willen rukken uit hun huidige omgeving. Daarnaast kunnen de wachttijden soms ook korter zijn dan in eigen land. Kies je voor een verslavingskliniek in zuid afrika of in een ander land? Laat je dan goed begeleiden in je keuze, zodat je zeker weet dat deze kliniek past bij jouw specifieke situatie.
Onderliggende problemen achterhalen
Een verslaving ontstaat eigenlijk nooit zomaar. Er zijn maar weinig mensen die gewoon verslaafd zijn geraakt. Meestal was er een reden waarom ze überhaupt zijn gaan gebruiken en waarom ze het verlangen gingen voelen om nóg meer te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan stressfactoren, omgaan met nare situaties, enzovoorts.
Als een dergelijk probleem ten grondslag ligt, is het niet voldoende om enkel te stoppen met het gebruik van verslavende middelen. De oorzaak moet eerst achterhaald worden en hier moet verder aan gewerkt worden. Zo wordt de kans op terugval in de toekomst veel kleiner.
Schakel naasten in
Denk niet dat je het wel alleen kunt dragen. Dat je geen hulp nodig hebt. Juist nu is het belangrijk om naasten te verwittigen van je verslaving. Misschien hadden ze al een vermoeden of misschien zelfs nog helemaal niet, maar belangrijk is wel dat zij je juist in deze tijd kunnen bijstaan. Probeer ze dan – hoe moeilijk ook – meer over de situatie te vertellen en wees ook concreet in hoe ze kunnen helpen. Een luisterend oor is soms al meer dan voldoende. Maar dan moeten je dierbaren wel weten dat je dit nodig hebt.
Comments