In de titel quote ik Mark Rutte uit het AD. De zin, deed me eigenlijk wel wat. Ergens voelde ik me aangesproken, ik ging tenslotte ook weg uit Nederland. Ik vertrok echter niet omdat het mij in Nederland niet beviel, maar omdat wij toe waren aan wat avontuur.

Natuurlijk zie ik het verschil in mentaliteit tussen Nederland en Zwitserland.Wat dat betreft is vrijwel alles wat Mark Rutte aanhaalt in zijn brief aan het Nederlandse volk wel waar.

Ik zie hoe rustig het in Zwitserland is. Ik zie hoe weinig gezeur hier is. Ik zie hoe schoon het land is en hoe iedereen zijn best doet om het schoon te houden. Ik zie geen overvolle afvalbakken. Ik zie geen troep op picknickplaatsen. Ik zie hoe de mensen hier in Zwitserland er alles aan doen om de straten veilig te houden met het winterse weer. Ik zie conducteurs met ijshakkers de sporen handmatig ijsvrij maken. Ik zie hoe de Zwitsers het heft in eigen hand nemen en zichzelf verantwoordelijk voelen voor hun eigen land en hun lokale bedrijven. In de supermarkten zie je alleen maar vlees uit Zwitserland, voor geïmporteerd vlees betaal je de echte hoofdprijs. Het is hier normaal dat je elkaar groet en al vergeet ik zelf ook weleens ‘mitenand’ achter mijn grüezi te zeggen als ik meerdere mensen zie. Groeten doe je en het liefste met de naam erbij, altijd. Respect. De Zwitsers zijn trots op hun land en dragen dit uit met o.a. vlaggen in de tuin. Facebook, Twitter, Instagram. Verslaafd zoals velen (en daar hoor ik ook bij) zijn ze hier nog bij lange na niet. Internet en alles wat hiermee samenhangt, is een gegeven, geen must. Online iets bestellen? Trek daar maar wat dagen voor uit. Op zondag zijn de winkels dicht, ook de supermarkten. In de file stond ik voor het laatst rond Zurich. 

Rutte: Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!

En dat is ook zo. Je hoeft niet in Nederland te zijn. Maar vergeet nou ook niet dat Nederland wel een fantastisch land is. Nederland is nog altijd mijn vaderland. Ik ben trots op Nederland. Er zijn zoveel goede dingen aan Nederland. Het gras is niet altijd groener bij de buren. Al denk ik wel dat je er met zijn allen voor verantwoordelijk bent. Zie wat goed gaat. Zie hoe mooi het land is. Zie wat er goed geregeld is. Neem het heft in eigen handen als je vindt dat je wijk leuker moet worden. Als je vindt dat er meer te doen moet zijn voor kinderen. Dat wat je zaait, kun je oogsten. Maar stop alsjeblieft met klagen. Stop met afgeven op alles en iedereen. Daar maak je de wereld een stuk leuker mee.

Wees trots op jezelf en op wat jij doet, wat jij de wereld geeft, wat je je kind meegeeft aan normen en waarden. Maar wees er ook trots op dat wij Nederlanders als land vol voor iets kunnen gaan. Heel het land kleurt oranje met een WK. Iedereen staat op schaatsen als het koud genoeg is. Dit zijn de kleine dingen waar wij als land ook groot in zijn. Wees trots op kleine en de grote dingen en geniet.

 

Show Full Content
Previous Zomercollectie van Ikea
Next Online een bril kopen?

4 thoughts on “‘Als het je niet bevalt, ga dan weg.’

  1. Helemaal mee eens! Goed zo, meid! Dat was altijd zo fijn in Zwitserland, daar houden mensen nog rekening met elkaar. Maar hier is het ook niet zo slecht. Het is over het algemeen ook in Nederland goed uit te houden en misschien moeten de zeurpieten maar weg. Dan wordt het in ieder geval vrolijker. Iets aardiger voor elkaar, je rotzooi opruimen en wat positiever.

  2. Mooi geschreven!
    Maar dan g ik nog steeds niet steeds andermans troep opruimen bij een prullenbak, wel spreek ik ze aan, of ze het zelf willen doen! ?

    1. Je hebt gelijk. Ik ben ook niet het type dat andermans troep opruimt. Maar dat doen ze hier in Zwitserland dus wel. Als ze ergens lopen en troep zien liggen, nemen ze het mee en gooien ze het in de vuilnisbak.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close