De afgelopen weken zeggen Floris en ik regelmatig tegen elkaar dat onze kinderen ervoor zorgen dat onze tradities veranderen in dat wat zij belangrijk vinden. Vooral in de periode rond kerst zijn hier in Zwitserland een hoop andere tradities dan in Nederland.

Nu ben ik niet gelovig opgevoed – Floris wel, maar we voeden de kinderen niet gelovig op. We willen gewoon dat ze van alles wat meekrijgen en dat ze dan zelf kunnen beslissen wat ze dan later doen. Wij willen dat ze voor ieder geloof respect hebben, maar zich ook interesseren in dat wat een ander gelooft.

De adventsperiode is in Zwitserland een belangrijke periode. Zo wordt er op school veel aandacht aan besteed. Iedere ochtend ontsteken ze de adventskaars(en). Ook buitenshuis ontkom je er niet aan. Bij vriendjes branden de kaarsen. Als kerstversiering buiten komen de kaarsen terug en ga zo maar door. De adventskalender is ook zo’n ding, net als kerst vieren met cadeautjes en drie koningen met koningsbrood. Je raad het misschien al; allemaal dingen die wij niet doen.

Nieuwe tradities zijn superleuk!

Allemaal dingen die wij niet deden. Al een jaar of vier hebben wij de adventskaarsen op tafel staan in de kerstperiode. Vooral Liza vindt dit heel erg belangrijk en ik vind het wel gezellig. De adventskalender krijgen ze inmiddels als ze hun schoen zetten – in plaats van met Sinterklaas. Op school knutselen ze superleuke cadeautjes voor kerst en zodoende geven wij ook cadeautjes met kerst. Dat wil wel zeggen dat het met Sinterklaas wat kariger is, al lijken de kinderen daar geen probleem mee te hebben. En ja… Dat driekoningenbrood is inmiddels ook een must voor de kinderen. Twee dagen van tevoren word ik eraan herinnerd dat ik dat brood moet kopen. Zo veranderen onze tradities mee met dat wat de kinderen belangrijk vinden en daardoor vinden wij deze nieuwe tradities ook weer leuk! 

Ik vind het alleen wel jammer om typisch Nederlandse tradities niet te doen. Dus we doen het allemaal! Zo leuk!!!

 

ps.  de traditie om een cadeautje met Pasen te geven, daar doen we liever niet aan mee. Al denken we ook vaak: ach, ze hebben een nieuwe step nodig of; die skateboards zijn ook niet duur…

Show Full Content
Previous Thuisonderwijs en wat ik je wil meegeven
Next Appeltaart met speculaas – het lekkerste recept ever!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: