Berlijn is een prachtige stad. Naast de rijke historie, de fantastische gebouwen en de bijzondere restanten van de muur die een verhaal vertellen waar je stil van wordt, is Berlijn een kleurrijke stad. Een stad vol graffiti en street art. Om juist dit gedeelte van de stad te leren, deed ik een Street art workshop & tour via Alternative Berlin Tours.

Street art workshop & tour

De tour is elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag en begint om 12 uur. Verzamelen deden we bij de Starbucks, naast of zelfs onder de Fernsehturm. Niks officieels aan, gewoon 20 euro afgeven en met je gids mee. Een geldig openbaar vervoerbewijs is dan wel noodzakelijk. Bij ons waren er twee groepen, allebei met een Engelstalige gids. Onze gids was Kurtis, een vlotte Amerikaan die vanuit uit Brooklyn naar Duitsland is gekomen, en een meest fantastische verteller.

Hij leerde ons over de diversiteit in graffiti  en de verschillen tussen graffiti en street art. Hij liet ons kennismaken met diverse nationale en internationale groepen, waar ze om bekend staan en hoe ze te werk gaan. Welke methodes er gebruikt worden en welke methodes er in diverse kunstwerken gebruikt zijn. Graffiti is zoveel meer dan het bespuiten van een wand, er zit een hele stroming aan vast. Graffiti artiesten zijn kunstenaars. Zij kunnen in twee minuten een muur omtoveren tot een blijvende herinnering voor later, of – in het geval van het bespuiten van een trein – een herinnering van maximaal een dag. De tour gaat langs vele graffiti en street art kunstwerken en steeds weer hop je op een bus, tram of in de metro.

Zelf je eigen graffiti kunstwerk maken!

Na een tour van zo’n drie uur (inclusief stop om wat te gaan eten of drinken), kwamen we aan bij de workshop ruimte. Een oude margarine fabriek. Daar was niks meer van te zien, maar het was wel erg industrieel. De ruimte was voorzien van veel kunstwerken en dat brengt je direct in de stemming om zelf ook aan de slag te gaan. We zochten allemaal een plaat uit om uit te knippen en sommige helden in onze groep knipten zelf een eigen ontwerp. Ik koos Che Guevara, mijn moeders held en alles beter dan Miley Cyrus.

Na het uitknippen van de kenmerken, kregen we van Kurtis te horen hoe we hier een graffiti kunstwerk van konden maken. De techniek, de magie, de creativiteit. Zou ik ook ooit iets moois kunnen maken. Ik ben wel creatief hoor, maar meer op de computer. En toch. Ik ging aan de slag en vond het fantastisch. Met twee sprayen op het vel, had het al een kleur, een kleur erbij. Sprayen over een stencil om vormen te maken. En dan Che erover heen. Langzaam maar zeker ontstond er iets, er ontstond een kunstwerk. Klein, maar groots voor mij, omdat ik het creëerde!

Kurtis kreeg een dikke knuffel van ons, nadat hij ons ruim 6 uur vermaakt had. We hebben genoten van deze alternatieve tour door Berlijn. Het bracht me zoveel meer dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden.

 

 

Show Full Content
Previous Weekendje weg | Alleen reizen heeft zo zijn voordelen
Next Van online contact naar off-line vriendschap

1 thought on “Ontdek Berlijn, een stad vol graffiti en streetart

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close