Daar zit je dan. Vandaag is je peuter het gips in gegaan voor zijn of haar arm of been. De schrik zit er goed in en dan komt het praktische verhaal. Hoe ga ik dit doen? Hoe maak ik voor mijn kind deze periode zo gemakkelijk mogelijk en daarmee ook voor mezelf.
Tip 1. Zoek oude kleding op!
Afhankelijk van welk deel van het lijf in het gips zit natuurlijk, zoek je oudere en iets grotere kledingstukken op. Voor een jongen zijn lekkere joggingbroeken fijn en heb je een meisje dan ga je op zoek naar oudere maillots of leggings. Afhankelijk van het weer kijk je naar truien, vesten of shirts.. Waarom oud? Je gaat toch geen nieuwe kledingstukken kapot maken? In ieder geval ik niet. Knip het kledingstuk af waar het gips zit en omdat je voor een ruimer kledingstuk hebt gekozen, is het aantrekken een stuk makkelijker en beter nog: zonder pijn!
Heb je een feestje en wil je ze toch leuk aankleden? Dan doe je dat natuurlijk! Dan hebben ze dat t-shirt of die legging maar 1 keer aan 😉
Tip 2: Volg je kind
De eerste periode zal je kind echt de rust opzoeken voor het gebroken lichaamsdeel. Forceer niks en laat ze het zelf maar uitzoeken. Vanuit het ziekenhuis of de huisarts heb je pijnmedicatie mee, geef die ook. Het is niet nodig dat je kindje pijn heeft. Daarbij is deze eerste periode echt heel vermoeiend, geef je kind de mogelijkheid om overdag een keer te slapen. Na de eerste week wordt de pijn minder, raken ze aan het gips gewend en zal je peuter meer op ontdekkingsreis gaan.
Tip 3: Speelgoed waar ze wél mee kunnen spelen
Niks is zo frustrerend als je peuter wilt spelen in de zandbak en dat mogen ze niet – je wilt natuurlijk geen zand in het gips. Zorg daarom voor alternatieven. Stickers plakken, strijkkralen, verven, kleuren, duplo, playmobil. Maar ook speelboekjes zijn vaak een grote hit om samen te doen en als ze dan niet kunnen lopen of spelen, kunnen ze wel wat leren! Ook op de iPad zijn er diverse spelletjes waarmee je kind een tijd mee kan spelen. Bijvoorbeeld Jop de Giraf.
Tip 4: Douchen of in bad?
Er bestaat een bepaald soort gips waarmee kinderen in bad kunnen gaan of zelfs mee kunnen zwemmen. Er bestaan ook goede andere hulpmiddelen waarmee in bad gaan zeker geen probleem is. Je hebt diverse gipshoezen voor kinderen. Een gipshoes speciaal om mee te zwemmen of gewoon een gipshoes voor in bad. Belangrijk is dat het boven het gips afsluit, zodat er geen water in het gips kan komen.
Ik vond de periode met gips bij mijn peuter uiteindelijk niet zo lastig. Heb jij ook nog tips? Laat ze dan in een reactie achter!
Bij het aankleden eerst de broek / maillot bij het zieke lichaamsdeel aantrekken en bij het uitkleden juist omgekeerd.
UIteindelijk is de gipstijd bij Liza best snel voorbiijgegaan..of niet? Beterschap!!
Ja, maar drie weken. Ik vind het eigenlijk nu (een week later) lastiger omdat ze nog niet kan lopen.