Sinds ik vorige week hoorde over de Grand Tour of Switserland, zit ik steeds maar weer plannen te maken. Wat willen we zien, wat is voor nu haalbaar, waar willen we nog graag naar toe? Omdat we graag in de buurt beginnen, kozen we voor het afgelopen weekend de grootste waterval van Europa uit: de Rheinfall.

Rheinfall

De foto’s op de site voorspellen al veel goeds en het weerbericht is ook super. Niet extreem heet, maar mooi. Gewapend met flink veel zin, een volle tank benzine, een lekker stuk bananenbrood (lekker makkelijk), drinken, fruit en wat snoep, zaten we om kwart over 9 op zondagochtend al in de auto. Na ruim 5 kwartier rijden, kwamen we aan bij Schloss Laufen. De enorme parkeerplaats was helaas al vol, maar gelukkig was er nog ruim voldoende plek in de buurt. Parkeren is overigens gratis (yeah!). De entree was 5 CHF per persoon ( 5 frank is zoiets als 5 euro), maar kinderen tot 6 jaar zijn nog gratis.

schlosslaufen

Schloss Laufen

Eerlijk is eerlijk, we wisten niet zo goed wat we ons erbij voor moesten stellen. Maar van buiten zag het er al fantastisch uit. Een slot, een oud kasteel en een gezellige drukte. Uit de ‘overzichtskaarten’ konden we weinig halen. Was de waterval nou ver lopen of juist niet. Was de waterval alleen maar te zien per boot of vanaf een speciale plek. Nou de 5 CHF bleek de beste 5 Franken te zijn die we die dag hebben besteed. We liepen door een echte stadspoort, via kantelen en door een toegangsluis. Nog geen 3 minuten nadat we door de stadspoorten liepen, stonden we oog in oog met het natuurgeweld. Met een glazen lift doken we naar beneden om het schouwspel wat beter te bekijken.

De mooie stadspoort, de kantelen en dan met de glazen lift naar de waterval!
De mooie stadspoort, de kantelen en dan met de glazen lift naar de waterval!

Rheinfall wat beter bekeken

De Rheinfall, de rijnwaterval of rhinefalss, is de grootste waterval van Europa. Hij is wel 150 meter breed en de hoogte waarmee het water omlaag komt denderen is 23 meter. En het is wat. Het is een 15.000 jaar oud natuurgeweld dat je laat betoveren en sidderen tegelijk. Wat een kracht!

schloss-laufen-rheinfall

Ontdek het beste plekje

Als je bij Schloss Laufen (Slot Laufen) richting de waterval loopt, kan je steeds dieper naar beneden. Ieder plekje geeft weer een andere belevenis. Dan wordt je nat, dan bekijk je de waterval vanuit een grot, maar steeds staat die immense waterval centraal. Hoe vaak je er ook naar kijkt, het is en blijft boeiend.

Op de eerste foto zie je pas hoe hard het geweld is. Verder worden er ook hier sloten aan het hek gezet.
Op de eerste foto zie je pas hoe hard het geweld is. Verder worden er ook hier sloten aan het hek gezet.

 

Bekijk de waterval per boot

Voor slechts 2 CHF vaar je naar de overkant van de rivier. Maar voor een 8 en 9 CHF krijg je al een tocht van ruim een half uur, waar je uiteraard de waterval van dichtbij gaat meemaken. Je kunt ook voor een arrangement kiezen waarbij je kunt uitstappen bij de rots en vanaf de top van de rots de waterval kunt zien. Als je goed kijkt, zie je die rots op de foto’s voorbij komen. Wij kozen uiteindelijk voor een rustig tochtje richting de Duitse grens. Met kleine kinderen vonden we zo’n steile trap niet zo’n goed idee. Liza ging uit de draagzak, waar ze zich prima in vermaakte en we gingen in het bootje lekker aan het fruit. Genietend van de uitzichten, zon en kindjes.
bootjevaren

Schitterende plaatjes

waterval---rheinfall--

Een heerlijke dag!

Wij hadden zoals je kunt zien een heerlijk dag op en rondom het water van de Rheinfall. Het leek wel vakantie! En er valt genoeg te zien en te beleven bij dat water. Het is wel aan te raden op een draagzak/draagdoek mee te nemen in plaats van een buggy. Want met een buggy kom je niet zo heel ver met de vele trappen. Ik heb wat moeders ongelukkig bij de kinderwagen zien zitten.
terugweg

De kosten

Het bezoek aan het slot (Schloss Laufen) met de diverse uitzichten op de waterval kost 5 CHF per persoon (vanaf 6 jaar). In het slot kan je op diverse plekken eten, maar net daar buiten is er ook een eetgelegenheid. Binnen is het een stuk luxer, dan voor bij de ingang. Wij hadden zelf bananenbrood en fruit meegenomen, dus lunch was niet aan de orde. Onze waterflessen vulden we bij de bronnen. De boottocht is superleuk om te doen en de kosten variëren daarbij van 2 CHF (overvaren) tot 13 CHF. Je kunt ook zelf een bootje huren en dat soort dingen, maar dat kost natuurlijk wel wat meer. Aan het eind kochten we nog een ijsje bij de Mövenpick-kraam. Een bol (enorm) was 3,90 CHF. Prijzig, maar op zich voor Zwitserse begrippen redelijk normaal. Voor Liza kochten we een raketje; 1,90. Zoals je ziet, een leuke dag hoeft niet veel te kosten!!

prosst

Meer informatie:

Show Full Content
Previous Kon ik je altijd maar beschermen
Next Tover je telefoon of laptop snel om met Caseapp

3 thoughts on “Rheinfall – Europa’s grootste waterval

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close