Ik ben blij dat vanochtend de wekker gewoon ging. Dat mijn kinderen om kwart over zeven van huis vertrekken en om 8 uur in de schoolbanken zitten. Het leven lijkt bijna weer gewoon. En dan denk ik aan jullie in Nederland, Duitsland, Oostenrijk etc…

Jullie zitten weer volledig thuis met (jonge) kinderen. Kinderen die nog zoveel begeleiding nodig hebben met hun schoolwerk. Waar je weer moet schipperen tussen je huishouden, de boodschappen, de grote kinderen en de kleine kinderen en uiteraard je eigen werk. Waar je ruzies moet beslechten over een laptop, regels moet opstellen over fruit- en speelmomenten, in de gaten moet houden wanneer je met de juf of meester moet zoomen of teams moet inschakelen. Waar je in de gaten moet houden dat het schoolwerk gedaan wordt, dat je er bovenop moet zitten als je kind naar buiten zit te staren. Dat je iedere drie minuten gevraagd wordt of je nog koffie wilt, want dat vindt die 9-jarige leuk om te zetten. Dat je daarna iedere 20 minuten moet vertellen hoe laat het is, want je zesjarige kan nog geen klokkijken en thuis heb je natuurlijk niet zo’n handige klok als op school.

Als het niet gaat, zoek hulp!

Ik kan me deze periode nog zo goed herinneren en ik kijk er niet met een goed gevoel op terug. Dus ik benijd jullie niet. Maar wat ik wel geleerd heb van deze periode. Is dat je contact met de leerkracht moet opnemen als het thuis niet gaat. Zo baalde ik enorm dat we met Eva zo geworsteld hebben met haar rekenopdrachten. Dagen hebben we gestreden om al dat vele huiswerk maar op tijd af te krijgen. En wat hoorde ik na dat hele thuisonderwijs? “Mijn kind ging daarom 2x in de week 2 uur naar school.” Niemand die mij vertelde dat zoiets ook kon. Niemand die mij vertelde hoe ik moest omgaan met een kind dat weigert om huiswerk te maken. Niemand die mij kon laten zien hoe ik met jaloezie moest omgaan, want haar zus had amper wat te doen in de kleuterklas. Dus.. ik wil je alleen maar meegeven, zoek hulp. Als het niet gaat, kijk dan hoe het dan wel gaat. Kan je kind misschien wel naar school? Al is het alleen maar voor een dag of bepaalde vakken? Kan de leerkracht anders online extra uitleg geven. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

En nog een tip: maak af en toe ook eens een foto. Ik heb dus heel weinig foto’s gemaakt tijdens die eerste lockdown en miste deze in het fotoalbum over 2020.

Show Full Content
Previous Goede voornemens? Die heb ik niet!
Next Nieuwe tradities zijn superleuk!

1 thought on “Thuisonderwijs en wat ik je wil meegeven

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close