Ga jij vaak op de fiets naar het werk? Of vind je het wellicht leuk om in het weekend door de bossen te gaan fietsen? In deze gevallen wordt je fiets natuurlijk vies. Om er voor te zorgen dat je zo lang mogelijk met je fiets kunt doen, is regelmatig onderhoud plegen erg belangrijk. Je fiets reinigen zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de ketting gemakkelijk kan blijven draaien. In dit blogartikel geven we je enkele tips om je fiets schoon te maken.

De hele fiets schoonmaken

Heeft het gesneeuwd of heb je gefietst in de vrieskou waar er gestrooid is? Dit kan erg belastend zijn voor de fiets. Hiervoor kun je hem het beste direct schoon maken. Dit verlengt natuurlijk de levensduur van de fiets, maar het maakt hem ook direct veiliger. In eerste instantie ga je de fiets afspoelen met koud water. Hiervoor kun je gemakkelijk de tuinslang gebruiken. Hiermee krijg je het grootste gedeelte van het vuil van de fiets af. Vervolgens kun je met een spons over de fiets heen gaan. Zorg ervoor dat je er op let dat er geen water in de kabels komt te zitten. Wanneer het namelijk buiten vriest, kunnen deze kabels bevriezen waardoor ze niet meer werken. Als je met een spons langs alle moeilijk bereikbare plekken bent gegaan, kun je over gaan op een sopje. Dit zorgt ervoor dat je de fiets nog beter schoon maakt en hij daadwerkelijk gaat blinken.

De ketting verzorgen met kettingreiniger

De ketting van de fiets heeft een extra verzorging nodig. Deze maak je namelijk schoon met speciale kettingreiniger. Smeer de ketting in met de kettingreiniger en laat hem daarna even met rust. Vervolgens kun je met een droge katoenen doek de ketting droog maken. Om de ketting nog extra te verzorgen, kun je hem vervolgens insmeren met kettingolie. Dit zorgt ervoor dat de ketting gemakkelijker om de tandwielen gaat zitten, waardoor het fietsen beter zal gaan. Zorg ervoor dat je nooit de ketting gaat afspoelen met een hogedrukspuit. Hierdoor kun je namelijk water krijgen op plekken waar je het  niet wilt hebben.

De fiets nakijken

Tot slot kun je nog de fiets nakijken op eventuele mankementen. Check bijvoorbeeld de remkabels op roest en vocht. Het beste kun je ze even losmaken. Vervolgens kun je ze drogen en insmeren met kettingolie. Vervolgens kun je controleren of alle bewegende delen werken.

Show Full Content
Previous Een mooie wastafel is onmisbaar in huis
Next Tips voor een goede skincare avondroutine

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: