In december zit ik altijd in een spagaat wat betreft tradities. We wonen in Zwitserland en willen de kinderen ook zoveel mogelijk van het land en haar gebruiken meegeven. Maar, we zijn Nederlands en daar zijn we trots op. Daarom staan wij vanaf half november tot 5 december aan voor Sinterklaas. Daar zijn we heel strak in, maar na Sinterklaas gaat het juist los hier in het Zwitserse met de meest mooie en bijzondere tradities. 

Tradities in Adventstijd

Vanaf de 4e zondag voor kerst gaat de Adventstijd in. Een tijd waarin je met elkaar toeleeft naar de kerstdagen. Met de adventskrans die iedere dag bij het eten ontstoken wordt, weet je precies hoeveel zondagen het nog tot kerst is. Met de adventskalender tel je dagelijks af naar kerst, met een snoepje een chocolaatje, een leuke activiteit of een cadeautje.  Adventsvenster is dan nog wat anders. In veel dorpen hier in Zwitserland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk zijn er in het dorp activiteiten. Zo heeft bij ons in het dorp steeds een ander huis van 18:00 tot 20:00 uur een raam gedecoreerd. De opening van dat raam gaat dan gepaard met wat te eten en glühwein en dat trekt natuurlijk veel dorpsbewoners. 

Laat ik voorop stellen dat ik niet met het geloof ben opgegroeid en kerst voor ons niet meer is dan fijne dagen, die vooral gezellig zijn, met lekker eten en familie. Kerst voelt voor ons niet als een tijd voor cadeautjes. Ook de adventstijd is voor ons niets meer dan aftellen naar kerst. En omdat de kinderen met Sinterklaas hun schoen iedere week hebben kunnen zetten, is een kalender voor mij niet meer nodig. Al hebben mijn ouders wel een lekkere chocoladekalender voor ze meegegeven!

Omdat je overal geconfronteerd wordt met Advent hier, hebben wij inmiddels wel een adventskrans. Want hoe fijn is dat, dat de kinderen niet alleen op school iedere dag de krans ontstoken zien worden, maar dat ze dat ook thuis doen en bij vriendjes. Ik vind het ook gezellig staan en zo kunnen wij ook aftellen naar kerst. 

Het dilemma: wel of niet Guetzlen

Een hele andere traditie hier in de Adventstijd is het Guetzlen. Oftewel het koekjes bakken. Vriendinnen van mij bakken nog steeds ieder jaar honderden koekjes. Van Mailänderli tot Zimtsterne en van Spitzbuben tot heerlijke vanillekipferl. En al die koekjes geven ze dan aan iedereen om hun heen en als de koekjes op zijn, bakken ze weer nieuwe koekjes. Want geen koekjes in de trommel in december is bijna een doodzonde!

En daar wringt het een beetje bij mij… Want hoewel ik het echt wel leuk vind om met de kinderen koekjes te bakken en ook nog allemaal verschillende, vraag ik me ook af wie erop zit te wachten? Aangezien iedereen al koekjes bakt!  Maargoed, als dit iets traditioneels is uit deze landen is het misschien ook wel leuk dat de meiden zoiets meenemen en niet als enige op school zijn die geen koekjes hebben gebakken.

Fijn dilemma toch? Wel of geen koekjes bakken. Haha, ik denk dat het uiteindelijk wél koekjes bakken wordt, maar dan met een Nederlandse twist. Heeft iemand een goed recept? 

Show Full Content

About Author View Posts

marlieke

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

Previous Ons Zwitserleven | Een heerlijk weekend en een heerlijk avondje
Next Originele kerstwensen via social media

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: