De maand december is een maand van licht, van feest en van cadeautjes. Sinds ik in Zwitserland woon, vind ik december een veel mooiere maand. Ik kijk niet alleen meer uit naar Sinterklaas of het idee dat het op kerstavond sneeuwt. In Zwitserland staat de hele maand in het teken van het licht en mooie tradities. Gisteren begon de maand naar kerst toe, want gisteren was het eerste advent. Dan gaat de kerstdecoratie aan en belangrijker, de eerste kaars van de vier wordt ontstoken.

Vanaf 1 december wordt hier het Adventsfenster in ons dorp gehouden. Iedere dag tot 23 december is er in het dorp een huis, nou ja meer een raam, mooi verlicht. Iedereen uit het dorp is dan die dag uitgenodigd om het Adventsfenster te bekijken. Er is vaak eten en drinken bij en het is gewoon gezellig met elkaar. De rest van de Adventstijd blijft de verlichting van dat Adventsfenster dan aan, zodat ook groepen een leuke rondgang met elkaar kunnen maken rond alle huizen die hieraan meedoen.

Tussen twee culturen

Wij zitten met onze Nederlandse roots tussen twee culturen. Aan de ene kant willen we heel graag meedoen met de kaarsen voor Advent, terwijl we eigenlijk niet eens gelovig zijn. Daarbij wil ik ook net als de andere de kerstverlichting aan doen, al hebben we afgesproken om dat pas na Sinterklaas te doen. Het is verwarrend. Ook omdat bij ons wél de kerstboom opgetuigd wordt en bij de buren pas als het Christkind is geweest op 24 december. Daarbij krijgen onze kinderen natuurlijk de cadeautjes met Sinterklaas, wat wij normaal de 5e vieren en niet zoals hier de 6e (en dan zonder cadeautjes). En de kinderen uit de klas krijgen de cadeautjes met kerst (of een dag voor kerst als dat beter uitkomt) en dan ook van het Christkind en niet van de kerstman. Snap jij het nog?

Wij proberen er het beste en het leukste van te maken. Voor de kinderen is het duidelijk. Cadeautjes komen met Sinterklaas. Sinterklaas hoort namelijk bij onze cultuur. Bij het Nederlands zijn. Punt. Kerst en de adventstijd is een mooie tijd omdat het buiten wat sneller donker wordt. We gaan dan soms ‘s avonds naar buiten om de mooie ramen te bekijken en vooral dit jaar omdat dit jaar de Adventsfenster bij ons in de buurt is.

Alhoewel het verwarrend is, ook voor mij, verheug ik me wel enorm op deze tijd. Vooral omdat we hem afsluiten in Nederland!

Mijn stralende meiden
Mijn stralende meiden vorig jaar

Coverbeeld: Adventstijd via Shutterstock

Show Full Content
Previous WIN: Misdaadserie Vera seizoen 5 op DVD
Next Zeven cadeautjes die wij al voor je getest hebben!

4 thoughts on “December tussen twee culturen

 1. Ik was 14, toen wij van NL naar CH gingen verhuizen. Het leven tussen 2 culturen ken ik dus ook, en het was toen ook best op nog een lastige leeftijd.
  Toen ik 16 was, ben ik ivm een stage in een ziekenhuis op kamers gaan wonen en ben ik (wat de decemberrituelen betreft) overgestapt op de Zwitserse cultuur.
  Ik ben niet christelijk opgevoed, maar heb in die 2 schooljaren in CH veel mee op mijn weg gekregen wat het christelijke geloof betreft. En gelovig of niet: Waarom wél geloven in Sinterklaas en niet in een kindje in een kribbe?

  De reden dat de meeste Zwitsers de kerstboom pas op 24 december in huis halen is, dat de meesten een echte boom met echte kaarsjes hebben. Tel daarbij op dat er veel huizen met veel hout zijn….

  Bij ons in de stad staan er al veel kerstbomen. Onze boom komt meestal na de 2e adventszondag in huis. Wij hebben ook zoals ieder jaar een adventskrans met 4 kaarsen en doen mee met Adventsfenster en zo. Ondertussen leef ik wél bewust christelijk en met de christelijke tradities en hebben we ook de kinderen zo opgevoed.

  Als ik terugdenk aan mijn jeugd in NL denk ik (ook) aan vriendinnetjes, die “mohammedaners” (ja zo noemde je dat in de jaren 70) waren. Ze vierden vaak geen Sinterklaas en leefden in een geheel andere cultuur. Als kind wil je er vooral bijhoren. Dat er thuis een andere taal gesproken werd, was voor veel kinderen al genoeg cultureel verschil.

  In Zwitserland is 24 december de Heiligabend – dat is dé avond van de cadeautjes (die het Christkindli bremgt- Jezus in de kribbe dus- en het bijelkaarzijn in je gezin. 25 december gaan veel mensen op visite bij naaste familie en 26 december bij verre familie.

  Lichtjes horen voor mij bij de donkere maanden november / december / januari en hebben niet zo veel met Sint / Kerst / geloof te maken. Ook al heb je niet zoveel met geloof / kerk – ik vind het een goed idee, er met de kinderen over te praten. Het duurt niet lang, dan wordt er op school (basisschool) kerst gevierd en dan vind ik het goed, dat alle kinderen daar iets over weten. Ik vergelijk het met seksuele voorlichting: Beetje lastig / sneu als een kind daar nog nooit iets over gehoord heeft, als het op school een thema is.

 2. Ah, de advent is begonnen? Ik ben daar niet zo in thuis, maar had onze kids een adventskalender gegeven. Gewoon leuk om elke dag zo’n deurtje te openen en voor de chocolaatjes, haha. Maar mijn schoonmoeder was verbaasd dat ik ze al heb laten beginnen (eergisteren)… het zou pas in december moeten. Zo goed had ik er niet op gelet, maar dacht dat ze er vast wel een paar keer 1 zouden vergeten… maar waarschijnlijk ben ik per ongeluk op de juiste dag begonnen dan?! In ieder geval een gezellige feestmaand toegewenst!

 3. Yvonne…de adventstijd begint 4 zondagen voor Kerst (25-12). Dus 27-11 / 4-12/ 11-12/ 18-12. De adventskalender heeft 24 deurtjes / raampjes van 1 t/m 24 december.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: