Vaderdag 2017 komt er aan! Deze dag waarop alle papa’s in het zonnetje worden gezet, wordt over de hele wereld gevierd. Het is een dag waarop alle kinderen een al dan niet zelf geknutseld cadeau aan hun vader geven. Waar komt het vieren van Vaderdag echter vandaan? En wat zijn leuke Vaderdag cadeaus? In dit artikel zal topcadeau het fenomeen Vaderdag onder de loep nemen.

De geschiedenis van Vaderdag

Moederdag bestond al lang voordat er een dag voor de vaders in het leven was geroepen. Pas rond 1909 ontstond de eerste Vaderdag. Dit kwam door de Amerikaanse Sonora Louise Smart Dodd. Zij is opgevoed door haar vader. Haar moeder was op 16 jarige leeftijd tijdens de bevalling van haar jongste zusje overleden. Vervolgens moest Sonora’s vader in zijn eentje haar en haar vijf zussen en broers opvoeden. Bovendien runde hij daarbij een boerderij in het oosten van de staat Washington en was hij oorlogsveteraan. Sonora kon het niet verkroppen dat moeders wel op Moederdag in het zonnetje werden gezet, maar er voor vaders niet een dergelijke dag was. Op 27-jarige leeftijd begon ze daarom een campagne om een dag voor de vaders in het leven te roepen. Dit ging echter niet zo gemakkelijk. De lokale krant “The Spokesman-Review” deed er nogal lacherig over. Sonora zette echter door, en uiteindelijk werd de eerste Vaderdag, mede dankzij hulp van de Spokane Minestrial Associaten en de lokale Young Mens Christian Association (YMCA), gevierd op 19 juni 1910 in Spokane (Washington). Het liefst had Sonora gezien dat de verjaardag van haar vader (5 juni) de datum voor Vaderdag werd, maar dit kwam uiteindelijk niet uit vanwege de tijd. Het werd geschoven naar de derde zondag van juni. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw wordt Vaderdag ook in Nederland gevierd. In 1974 kreeg Sonora erkenning voor haar doorzettingsvermogen tijdens de Wereldtentoonstelling in Spokone. Ze overleed vier jaar later op 96-jarige leeftijd.

Hoe wordt Vaderdag 2017 gevierd?

Tegenwoordig wordt deze dag in veel landen in de wereld gevierd. In Nederland worden vaders ook in het zonnetje gezet! Omdat Vaderdag op een zondag valt, begint het vaak in de ochtend al. Veel gezinnen maken daarom een ontbijt op bed klaar om gezellig samen te zijn. Toast, een eitje, een beetje fruit en het ontbijt is klaar! Daarnaast wordt er vaak een Vaderdag cadeau aan de vader gegeven. Het cadeau kan speciaal zijn uitgezocht in de winkel, maar ook zelf in elkaar zijn geknutseld. Vooral op scholen wordt de week voor Vaderdag vaak van alles gemaakt. Tekeningen, schilderijen en de zelfgemaakte stropdas zijn vaste prik! Het gaat daarbij om het idee: verwacht geen nieuwe Picasso. Ook met zelfgemaakte kaarten waarin een leuke persoonlijke tekst is geschreven, kun je je vader leuk verrassen. De rest van de dag hangt het compleet van de vader af, wat er wordt gedaan. Soms wordt er een gezellig dagje uit georganiseerd, soms blijft het gezin lekker thuis om te ontspannen. Dit hangt natuurlijk ook van de leeftijd van de kinderen af. ‘s Avonds kan het zijn dat het gezin uit eten gaat, of dat er thuis heerlijke hapjes worden klaargemaakt. Alles is dus mogelijk.

Wat is een leuk Vaderdag cadeau?

Wil je je vader niet hetzelfde cadeau geven als tijdens Vaderdag 2016? Dan geven we hier een aantal tips voor een leuk Vaderdag kado. Parfum en scheermesjes kunnen wel, maar een origineler cadeau voor vader is zeker mogelijk! Tegenwoordig worden er veel gadgets gegeven aan mannen als cadeau. Een powerbank is bijvoorbeeld een goed idee, zodat hij overal bereikbaar is. Een bluetooth speaker zorgt ervoor dat hij overal zijn muziek kan beluisteren. Of wat dacht je van een virtual reality bril? Met virtual reality brillen kun je je even volledig in een andere wereld wanen, of dat nu in een sportstadium of aan het strand is. Gereedschap is altijd een veilige optie. Veel mannen houden van klussen. Een gereedschapskoffer of gereedschapsset is een ideaal cadeau voor vader. Daarnaast heeft het als voordeel dat alle rommel in de koffer kan worden opgeborgen. Er blijft zo geen schroef of bout losslingeren! Elektronica is geven als cadeau altijd ook een succes. Het hoeft daarbij echt niet meteen om een dure tv of geluidssysteem als cadeau te gaan. Een zaklamp op zonne-energie cadeau geven is bijvoorbeeld ook heel handig! Zeker als papa van kamperen houdt, zijn dit soort speeltjes als cadeau een goed idee. Is je vader een echte Star Wars fan? Dat is niet vreemd: vele generaties zijn al betoverd door de wereld van Darth Vader. Je zou iets van de Star Wars collectie als Vaderdag cadeau kunnen geven. Denk daarbij aan een Darth Vader badjas of Star Wars kaarten als Vaderdag cadeaus. Wie een origineel Vaderdag cadeau wil geven dat helemaal van nu is, kiest voor een drone. Drones als cadeau worden steeds populairder. Je kunt ze rond laten vliegen en er zeer mooie shots mee maken. De meeste drones zijn uitgerust met een HD camera, waarmee je prachtige beelden uit de lucht kunt opnemen. Het is dus leuk om als een van de eersten in Nederland met een drone rond te kunnen vliegen!

Tips om erop uit te gaan

Thuisblijven tijdens Vaderdag kan natuurlijk ook heel gezellig zijn, maar een uitstapje maken is ook een goed idee! Wat zeer leuk is om met het gezin te doen, is om te gaan bowlen. Het klinkt misschien een tikkeltje ouderwets, maar het blijft een gezellig spel voor jong en oud. Vaders kunnen zich zo uitsloven met hun bowling prestaties, terwijl kinderen ook flink kunnen oefenen. Het is dus zeker een activiteit voor jong en oud! Is je vader een echt racemonster? Dan is het een idee hem mee te nemen naar een kartbaan! Meestal is de minimumleeftijd voor karten zes jaar oud. Zo kun je met het hele gezin over de baan heen scheuren! Het is ook een goed idee om met zijn allen naar de bioscoop te gaan. Je kunt heerlijk wegdromen bij een familiefilm, of een grappige animatiefilm gaan bekijken.

Goed weer met Vaderdag? Ga dan lekker naar buiten!

In Nederland is het weer altijd vrij wisselvallig. Is het echter mooi weer met Vaderdag? Dan is het natuurlijk een goed idee om er heerlijk op uit te gaan en buiten te zijn! Een leuk idee is om dan naar de dierentuin te gaan. In Nederland zijn vele mooie dierentuinen waar genoeg avonturen te beleven zijn. Er zijn zelfs panda’s in Nederland in de dierentuin te bewonderen. Naast het bekijken van de dieren beschikken veel dierenparken over speelparadijzen, boottochten en safariritjes. Zo kun je de dag zo actief maken als je zelf wilt. Je kunt ook bijvoorbeeld naar het strand gaan. Daar kun je genieten van een drankje in een fijne strandtent, spelen in het warme zand en pootje baden in het zeewater. Als het strand niet in de buurt is, kun je er zelfs voor kiezen een weekend te genieten aan zee, omdat Vaderdag altijd in het weekeind valt. Zo kun je even helemaal tot rust komen van het hectische leven. Iets minder geld te besteden? Een leuk uitje hoeft helemaal niet veel geld te kosten! Je kunt ook een dagje naar het park gaan. Daar kun je badmintonnen, muziek luisteren, lezen of frisbeeën. In veel steden en dorpen zijn midgetgolfbanen. Dit is een zeer leuke activiteit voor jong en oud. Het is een mooi compromis voor vaders die van golf houden en voor kinderen die van wat speelsere banen houden. Er zijn in ieder geval genoeg activiteiten te vinden om een leuke Vaderdag mee te organiseren!

Show Full Content
Previous Hoe origineel ben jij met Vaderdag?
Next Er is er één zindelijk, hoera, hoera!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: