14 februari is het Valentijnsdag, een goede reden voor veel artikelen over de liefde. We beginnen daarom met een achtergrond artikel vandaag. Even ons geheugen opfrissen.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Was het de Heilige Valentijn

Het is natuurlijk een feest dat heerlijk is gecommercialiseerd in Amerika en uiteindelijk ook naar Nederland is gekomen. De oorsprong van Valentijn ligt ergens tussen de geboortedag van de Heilige Valentinus, een priester die in de 3 eeuw na Christus leefde en op 14 februari werd onthoofd. Toen hij Heilig werd verklaard werd 14 februari een feestdag.

Of toch dit gedicht?

In 1382 schreef Geoffrey Chaucer dit gedicht over de vogels die gaan paren

“For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make”

‘Want dit was op Sint Valentijns dag
Als elke vogel zijn maatje komt kiezen’

Misschien wel deze vruchtbaarheidsdag?

Het feest Lupercalia werd heel vroeger op 15 februari gevierd ter eva de de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, Juno, en de god van de natuur, Pan. De namen van ongehuwde vrouwen werden in een kom gegooid en de ongehuwde mannen mochten dan een naam uit deze kom trekken. Het feest werd uiteindelijk verboden door het christendom, maar Paus Gelasius veranderde het feest naar St. Valentijnsdag op 14 februari.

Of toch rechtstreeks uit de marketingboeken in Amerika?

Feit blijft dat het toch stiekem wel leuk was vroeger als je een kaartje van iemand kreeg en je niet wist van wie, maar hoopte op die ene leuke jongen… Of dat je nu een bos bloemen krijgt van je liefje, gewoon omdat het Valentijnsdag is. Of dat nou je vriendinnetje aan je denkt vandaag, omdat je haar vriendin bent.

Valentijnsdag is een dag om de liefde te vieren. Hoe je die liefde kunt vieren, dat lees je de komende dagen op Lovethat.nl!

bron: wikipedia

Show Full Content
Previous Waarom je niet moet emigreren!
Next Gebaren met je baby, dreumes of peuter

1 thought on “Valentijnsdag… Waar komt dat ook alweer vandaan?

  1. Ohja joh dit komt er weer aan. Hier niet trouwens, hier wordt in september de dag van liefde en vriendschap gevierd. Geen Valentijn dus in Colombia šŸ™‚

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close