Oorspronkelijk kom ik uit Brabant en hoewel ik daar 6/7 jaar uitbundig carnaval heb gevierd (in mijn tienerjaren), deed ik dat de afgelopen jaren niet meer. Noem het burgerlijk, maar sinds ik met Floris ben is dronken worden en lallen gewoon veel minder leuk. Hahaha… Ik ging de laatste jaren wel graag naar de optocht met Eva. En wat schetste mijn verbazing? In Zwitserland vieren ze ook Carnaval!

Hier heet het Fastnacht (of Fasnacht, Fasnet, Fasching – ik word echt af en toe gek van al die andere benamingen hier) en dat begint normaal met Schmutzigen Donnerstag of Schmutzige Dunschtig. Dat vierde ik afgelopen donderdag, weliswaar werkend achter de bar voor de turnvereniging, maar het was ontzettend grappig om al die lallende mensen te zien. Het verschilt wat dat betreft niets met Carnaval. De muziek is soms zelfs exact hetzelfde. Zo hoorde ik “Schatje mag ik je foto”, alleen dan “Schatzi schenk mir ein Foto” (YOUTUBE!!!) en dan nog een paar van die nummers. De Guggenmusik of zoals ze hier dan weer schrijven Guggamusik, is de fanfare die net als in Nederland de boel op stelten zet. De mensen hier zijn mooi aangekleed en wat me echt opvalt is dat ze allemaal zo ontzettend mooi geschminkt zijn.

Naar de umzug in Altstätten

Net als in Nederland hebben ze hier ook optochten. Umzug heet dat. Op donderdagmiddag liep ik hier in het dorp al met de meiden de berg op, waarna er een leuke kindermiddag in de gymzaal was georganiseerd door de school. Gisteren, zondag, was er een grote optocht in het nabijgelegen Altstätten. Altstätten is een mooi oud plaatsje en zoals alles hier in Zwitserland was het nu ook weer goed geregeld. Aan de zijkanten van de straten waren, als afzetting, bankjes neergezet en er stonden mobiele barren en eettentjes. Ideaal want het was koud!

We waren er al vroeg, want het zou lastig zijn met parkeren. Hierdoor hadden we de tijd om een leuke plek te zoeken. Uiteindelijk belandden we vlakbij zo’n drink en eettentje en wat was dat fijn. Nog voordat de optocht begon waren we al bevroren en dan komt het goed uit dat ze hier gluhwein drinken. Wat warm je daar lekker van op.

De verschillen

De optocht is wel anders dan in Nederland. Hier waren geen grote of kleine praalwagens, maar enkele wagens met een houten huisje en dan een confetti-douche erin. Een beetje gek. De muziek die dan gedraaid werd was vooral een soort van hardrock. De optocht bestond vooral uit fanfares, de guggenmusik.

Het was echt leuk om naar deze groepen te kijken. Naar de kleding, de mooi geschminkte gezichten en het was op een of andere manier gewoon niet saai (wat ik in NL wel vaak vind). Een van de muziekkorpsen waren koeienbel-dragers. Ik heb geen idee hoe die heten, maar indrukwekkend was dat wel. Wat ik ook tof vond waren de mannen met een zweep. Nee geen 50 tinten grijs, maar van die enorme zwepen. Was cool!

Het viel me wel op dat de kleding anders is dan in NL. Natuurlijk heb je wel de clowns en dat soort outfits, maar de echte kostuums en wat ook echt de boventoon voerde waren een soort van bergmonster-outfits. Heel mooi en lekker warm, maar wel een wezenlijk verschil met Nederland.

Nog zo’n verschil, het is allemaal erg gezellig maar minder vrolijk. En waar het feestje in NL vaak nog even door gaat, zagen we hier de fanfarekorpsen na de optocht gelijk in de auto stappen.

Oja en weet je wat ze hier naast heel veel confetti uitdelen? Snoep! Ik denk dat ik in iedere jaszak snoep heb zitten en dat Eva minstens het dubbele in haar jaszakken heeft zitten. Wat een gek land. Gooien ze van die harde toffees naar je toe. Au!

Wat ze hier dan wel hebben is Prins Carnaval en ook een prinses. De mensen om die wagen heen zagen er eigenlijk exact hetzelfde uit als in Nederland. Een steek (zo’n punthoed) op hun hoofd, kettingen om hun nek en van die buttons/pins/medailles (hoe heten die dingen??) op hun borst. Ook zagen we dansmariekes,  zonder baton dat wel. Het waren gewoon marcherende dames… zag er vooral erg suf uit.

Ja we waren met zijn allen!
Ja we waren met zijn allen!

Het was leuk! We hebben genoten, we waren blauw van de kou, maar het was echt een hele leuke middag. Voor het eerst ook dat ik met Floris bij een carnavalsoptocht was. We waren niet verkleed (ik had alleen Eva’s mooie kattendiadeem op), Liza had haar panda-muts op en Eva was als doornroosje onder haar jas 🙂

Natuurlijk had ik ook mijn camera meegenomen, zo kunnen jullie ook zien waar ik het over heb! Foto's umzug altstätten 2015

Vier jij carnaval en wat vind je het leukste van carnaval?

Show Full Content
Previous Tips voor autorijden onder winterse omstandigheden
Next Lieve kleine Liza is alweer elf maanden oud!

7 thoughts on “De vijf verschillen tussen Carnaval en Fastnacht!

  1. Wat heb je weer een mooie foto,s gemaakt. Overgeorganiseerd was het altijd, maar het komt wel rustig over. Spannend is het echter niet, daarom ben ik weer terug naar Nederland gegaan. Nu zou ik het wel prettig vinden.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close