Het wordt allemaal steeds hipper. De adventskalender. De speelgoedwinkels liggen vol met kalenders van chocola, vol speelgoed. Voor de volwassenen zijn er aftelkalenders met parfum, schoonheidsproducten en zelfs seksspeeltjes. Wat echter helemaal van nu is, zijn de zelfgemaakte adventskalenders. Er worden zelfs cadeautjes uitgewisseld tussen moeders, zodat ze niet de 24 vakjes, zakjes of laatjes zelf hoeven vol te verzinnen.

De adventskalender van Rituals

Wat is een adventskalender

Het gebruik van een adventskalender komt uit het Christelijke geloof en is bedoelt ter overbrugging naar de periode van de geboorte van Jezus. Oorspronkelijk begint de Adventskalender op de eerste dag van de Advent en dat is de vierde zondag voor kerst. Wat inmiddels meer gebruikelijk is, is dat de adventskalender op 1 december start en er 24 vakjes zijn met in ieder vakje iets om uit te pakken.

Adventskalender Schleich
Adventskalender Schleich

Voor kinderen is zo’n adventskalender natuurlijk superleuk om te krijgen. Iedere dag mogen ze wat uitpakken. Of het nou een chocolaatje is, een speeltje of juist wat een op een tijd met een ouder, ik geloof dat ze alles mooi vinden. En toch doen wij hier niet aan mee.

Sinterklaas is al een adventsperiode op zich

Ik vind Sinterklaas met het zetten van de schoen al een adventsperiode op zich. We tellen met het schoenzetten tenslotte al af naar Sinterklaas. Deze spanning is soms voor mijn meiden al veel (en dan wonen ze niet eens in Nederland). En ik word op zondagochtend al gek als ze wakker worden, denken aan hun schoen en naar hun schoen rennen, het cadeau open scheuren en alles opeten wat er in de schoen zit. Ik vind het zo hebberig, terwijl ik vroeger precies hetzelfde deed 🙂

Daarbij begint een adventskalender op 1 december en komt sinterklaas 5 december. Dan beginnen we dus al gelijk te laat, want Sinterklaas en kerst wil ik graag gescheiden houden. Goed, al met al, is een adventskalender – hoe leuk, mooi en fantastisch het ook kan zijn, niks voor ons gezin.

Al vind ik het dus wel heel leuk om de kinderen zo’n speciaal gevoel mee te geven in de aanloop naar kerst, toch moet ik ergens een grens trekken. Mocht ik ooit echter wel een Adventskalender willen maken, dan vind ik onderstaand idee perfect!

We hebben weleens een chocoladekalender hoor, maar vaak vergeten we dan de chocolaatjes te eten en eet ik na de kerst alle chocolaatjes in een keer naar binnen. Oeps!

Foto header: Adventskalender via Shutterstock.
 In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.
Show Full Content
Previous O, ja… Ik ben vandaag nog jarig!
Next Welk soort autoverzekering kies ik?

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close