Gisteravond besloot ik ineens om wél te gaan stemmen vanuit het buitenland. Ik ken natuurlijk de verhalen, ik weet hoe het moet. Voor het stemrecht hebben we hard moeten vechten etc.  Natuurlijk. Maar weet je ook wel hoe omslachtig het is om die formulieren in te vullen. Als Nederlander in het buitenland heb je wel degelijk recht om te stemmen, maar het is niet zo 1, 2, 3 gedaan als in Nederland. Hier heb ik me door laten tegenhouden. Ik zag op tegen het ‘papierwerk’.

TERWIJL HET JUIST NU IN DEZE TIJD BELANGRIJK IS OM JE STEM TE LATEN HOREN

En dat besef kreeg ik de afgelopen week meer en meer. Ik ben me rotgeschrokken van de wildwest verhalen uit Amerika. Mensen met een visum, zelfs mensen met een greencard die het land niet meer in mochten. Het zijn stuk voor stuk schrijnende verhalen.  Maar wanneer een Facebookvriend er met haar neus bovenop zit, er iedere spoortje van angst en verdriet van meekrijgt en dit -gelukkig- deelt, is het ineens geen ver-van-mijn-bed-show meer. Dan verandert het misselijkmakende gevoel ineens in een regelrechte kotspartij.

Dit wil ik niet voor Nederland. Ik kan meebeslissen wie er gaat regeren in Nederland en dat ga ik ook doen ook.  

Struisvogelpolitiek

Ik ben een struisvogel. Wat ik niet zie, wat ik niet hoor, dat doet me dan ook niks. Het hele verkiezingsgebeuren in Amerika heb ik zonder veel interesse van de zijlijn meegekregen. Ik vond het nogal bizar dat Trump president zou worden. Ik zou het allemaal wel zien. Nou… en ik heb het gezien. Ik heb gezien wat Trump doet, kan doen en wat voor arrogante nare zak hij is. Ik heb even mijn hoofd uit de aarde getrokken en ben me kapot geschrokken. Met dank aan de mensen die keer op keer berichten delen.

Stemmen voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen

15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Nederland. Een recht dat alle de mannen dit jaar zelfs 100 jaar hebben, al konden de mannen die konden lezen en schrijven en niet van armenzorg afhankelijk waren sinds 1887 al stemmen. Voor vrouwen kwam het actief kiesrecht wat later, precies 98 jaar geleden. Voor dit recht is gestreden en is mij vroeger zo vaak ingepeperd op school. En dit recht hebben we ook voor deze verkiezingen. In het buitenland wonen moet niet uitmaken over hoe je denkt dat er in Nederland geregeerd moet worden. Je hebt de kans om een verschil te maken. Tot gisteren kon je dan ook je stempas aanvragen als je in het buitenland woont en die kans heb ik, op het laatste moment, gegrepen.

Stemmen vanuit het buitenland

Stemmen vanuit het buitenland is steeds populairder. Het is ook steeds makkelijker om te doen. Al moet je nog steeds formulieren invullen, al is stemmen natuurlijk ook een officieel proces. Op de website van de Rijksoverheid www.stemmenvanuithetbuitenland.nl wordt er alles aangedaan om je zo snel mogelijk de juiste gegevens te laten invullen. Uiteindelijk word je gevraagd om de ingevulde gegevens uit te printen en te ondertekenen. Deze papieren scan je in, samen met je paspoort en dat moet je dan mailen. Een kind kan de was doen, je moet er gewoon even wat moeite voor doen. En die moeite heb ik nu gedaan. Al hoop ik dat er voor de volgende stemronde een mogelijkheid is om met DigiD je gegevens door te geven, dat is net nog een beetje makkelijker.

Voor ons, onze kinderen, onze wereld en ons land. Een druppel op de gloeiende plaat? Nee, met alle mensen die in het buitenland nu hun stempas hebben aangevraagd, zijn we goed voor 1 zetel (zie bericht in het AD), al is de totale populatie Nederlanders in het buitenland die mogen stemmen goed voor wel 8 zetels!  Dat zijn veel stemmen die net het verschil kunnen maken.

En nu het volgende ding: op wie moet ik vredesnaam gaan stemmen!

 

Show Full Content
Previous Zij is bijna drie
Next Een maand in de sneeuw – nog wat fotospam

4 thoughts on “Waarom ik wel ga stemmen vanuit het buitenland

  1. Wat goed! Ik heb het dus nog niet gedaan en wist ook niet dat het tot gisteren kon. Ik volg het Nederlandse nieuws letterlijk van een afstand en zou ook werkelijk niet weten op wie ik moet stemmen. Ik ga eens kijken of er nog wat aan te doen valt…

  2. Als je rechts bent zou ik VVD stemmen en als je links bent GroenLinks. En liever niet op al die kleine splinterpartijen, want daar wordt het land alleen maar onbestuurbaar van 😉

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: