Er zijn vandaag de dag steeds meer mensen die helaas mentaal in de problemen komen en extra hulp en begeleiding kunnen gebruiken. Daarnaast willen de meeste mensen toch het liefst gewoon mee kunnen blijven doen in de samenleving, ondanks hun problematiek. Dat is waar de ambulant begeleider om de hoek komt kijken. In dit artikel vertellen we je wat een ambulant begeleider zoal doet en hoe dat in zijn werk gaat!
Wat is ambulante begeleiding?
Als ambulant begeleider ondersteun je cliënten in het dagelijks leven. Je biedt zorg op maat aan voor mensen met bepaalde problemen, zodat zij regie kunnen nemen over hun leven en toch zo goed mogelijk deel kunnen nemen in de samenleving. De problematiek kan allerlei vormen aannemen, denk bijvoorbeeld aan gezinsproblematiek, jeugdproblematiek, sociale problemen, opvoedproblemen of financiële problemen. Ambulante begeleiding is dus eigenlijk een vorm van hulpverlening. Ambulant betekent letterlijk ‘niet gebonden aan een vaste plaats’. Dit betekent dus dat jij jouw cliënten overal kunt helpen, net wanneer ze hulp nodig hebben. In de meeste gevallen vindt de hulp plaats bij de cliënt thuis of op school, maar het kan dus ook op andere locaties als dat gewenst is. Hierdoor hoeft de cliënt niet naar een bepaalde kliniek toe en hoeft hij of zij ook niet opgenomen te worden.
Wat doet een ambulant begeleider precies?
Een ambulant begeleider kan veel verschillende taken hebben. Je bent er immers om de cliënten te ondersteunen in de dingen waar zij moeite mee hebben in het dagelijks leven. Ambulant begeleiders worden aangewezen vanuit bepaalde instanties die zich inzetten voor de psychische gezondheidszorg, zoals Groeii. Een ambulant begeleider ondersteunt zijn of haar cliënten in allerlei aspecten van het leven, bijvoorbeeld:
- Structuur aanhouden in het leven
- Beter met geld omgaan
- Moeite hebben met vrienden maken of ander sociaal contact
- Veel ruzie en frustratie binnen het gezin
- Problemen in de opvoeding
Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden van alle dingen waarin een ambulant begeleider mensen kan ondersteunen. Het zijn trajecten die altijd op maat worden samengesteld in samenspraak met de cliënt, zodat hij of zij de hulp krijgt die nodig is. Ambulante begeleiding is dus in principe voor iedereen beschikbaar, van kinderen tot ouderen. Of je nu hulp kunt gebruiken bij het opvoeden van je kind of bij het verwerken van de scheiding van je ouders. De hulp kan alle kanten op gaan.
Ambulant begeleider worden
Als je ambulant begeleider wilt worden, heb je een opleiding in die richting nodig. De meeste ambulant begeleiders hebben een hbo-opleiding gevolgd in de richting van Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of de PABO. Maar ook met een mbo-opleiding kun je ambulant begeleider worden!
Comments