Ons gehoor wordt verzorgd door een complex systeem van organen en structuren. Het kan ook enorm verkeerd worden begrepen! Hoewel gehoorverlies een veel voorkomende aandoening is, bestaan ​​er nog steeds veel misvattingen over horen en onze oren

Weetjes over je gehoor

Je gehoor kan binnen 7 seconden achteruit gaan

Gehoorbeschadiging kan optreden binnen 7 seconden na blootstelling aan hard geluid. Gehoorschade wordt bepaald door twee samenhangende factoren: hoe luid en hoe lang. Hoe harder het geluid, hoe minder tijd het kost om geluidsschade te veroorzaken. Geluiden die 120 dB zijn, de geschatte luidheid van een rockconcert, kunnen binnen 7 seconden gehoorbeschadiging veroorzaken. Interessant is echter dat het volledige effect van deze blootstelling aan lawaai vaak pas jaren na blootstelling wordt gedetecteerd.

De meeste mensen met gehoorverlies zijn jonger dan 65 jaar

Het is niet waar dat gehoorverlies alleen gepaard gaat met veroudering. Bijna de helft van alle mensen met gehoorverlies heeft een leeftijd van 15 tot 65 jaar. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan auditieve storingen op zeer jonge leeftijd. Gehoorverlies kan optreden als gevolg van beroepsmatige of recreatieve blootstelling aan lawaai, oorontstekingen, genetica, bepaalde medicijnen en infecties, en vele andere medische problemen.

Oorsmeer opruimen hoeft niet regelmatig te gebeuren

Oorsmeer treedt op als een natuurlijk reinigingsmechanisme van je oor. Het bestaat om je gehoorgang te smeren met olie om de huid gezond te houden, en de natuurlijke beweging van oorsmeer uit de gehoorgang helpt stof, vuil en vreemde voorwerpen naar buiten te verwijderen. Als je geen gehoorafwijkingen hebt, is het meestal niet nodig om je oren schoon te maken. Overproductie van oorsmeer kan in sommige gevallen leiden tot infectie en/of tijdelijke doofheid en tijdelijke tinnitus. Als je denkt dat dit het geval is, kunt je je huisarts of audicien raadplegen.

Hoe werken hoortoestellen?

Hoortoestellen zijn kleine elektronische apparaten die sterk kunnen worden aangepast om verschillende soorten gehoorverlies aan te pakken. Alle digitale hoortoestellen bevatten minimaal één microfoon om geluid op te vangen, een computerchip die geluid versterkt en verwerkt, een luidspreker die het signaal naar je oor stuurt en een batterij voor stroomvoorziening.

Heb ik een gehoorapparaat nodig?

Hoortoestellen worden meestal aanbevolen als de resultaten van je gehoortest gehoorverlies op een audiogram laten zien. Iedereen die vermoedt dat ze gehoorverlies hebben, moet worden getest en behandeld. Gehoorverlies is niet alleen slecht voor de communicatie, het is ook slecht voor je gezondheid. Mensen met onbehandeld gehoorverlies hebben meer hersenatrofie en auditieve deprivatie.

Waar ga ik best langs voor een gehoortest?

Een gehoortest is noodzakelijk om te testen of er wel degelijk schade is aan uw gehoor. Je kunt deze test laten uitvoeren door een audicien zoals Schoonenberg. Aan de hand van de test kan deze je hoortoestel aanpassen.

Show Full Content
Previous Elektrische auto leasen of kopen?
Next Creatieve feestoutfit ideeën voor de komende feestdagen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close