Na al die jaren van vreselijke discussies over en weer. Discussies die ik niet volg, niet wil volgen en het liefste ver van mijn bed wil houden. Ben ik er nu wel een beetje klaar mee. Vooral omdat ik merk dat de kinderen er absoluut niet mee bezig zijn en dat vooral wij als ouders of juist als buitenstaanders ons er drukker om maken dan diegene, die het just betreft. Ik schrok afgelopen weekend van alle foto’s van de intochten door het hele land met zwarte pieten. Ik had minstens verwacht dat toch wel de helft van de intochten met roetpieten zou zijn, maar het lijkt het tegenovergestelde. Is het niet eens tijd dat we gewoon zeggen; zwarte Piet is niet meer van deze tijd?

“Waarom was zwarte piet vroeger zo zwart?”

Afgelopen weekend haalden wij een sinterklaasplaat uit 1970 ofzo tevoorschijn. Naast vreselijke zoete kinderliedjes van een typisch kinderkoor, stond ook Sinterklaas met een zwarte Piet afgebeeld. Superzwart, zwarter dan zelfs mijn kinderen het kennen en daar begonnen de vragen? “Waarom is die Piet zo zwart?” Nou dat dat was vroeger zo. “Maar hoezo waren ze vroeger zo zwart?” Wat denk je zelf? “Vroeger hadden veel meer mensen een schoorsteen en veegden ze deze niet zo goed als nu. Daarom zijn ze nu veel schoner”

De magie van Sinterklaas heeft geen gekleurde Pieten nodig

En dat mensen, is toch prima? Laat ze lekker hun eigen verhaal erom heen bedenken. Zwarte Piet is niet meer van deze tijd, dat moeten we toch onder onder kunnen zien. Tijden veranderen en het is aan ons om onze traditie voort te zetten (zonder zwarte Pieten, maar met Pieten), zodat de magie van het Sinterklaasfeest niet verloren gaat.

Natuurlijk is het niet leuk als kinderen hun buurmeisje of oom tijdens de intocht herkennen als Piet, maar de kinderen hebben zo’n rotsvast geloof. Zij geloven heus wel dat de grote mensen ook Sinterklaas kunnen helpen. Ze accepteren tenslotte ook de vele hulpsinterklazen die ze zien.

Ik ben groot voorstander van de kinderen vertellen hoe het zit, dat tijden veranderen en dat wat we nu denken, vroeger heel anders was. Ik heb persoonlijk Zwarte piet nooit als een donkere slaaf of iets dergelijks gezien, wat mij betreft heeft er nooit iets racistisch ingezeten. Maar ik snap heel goed dat men zich nu uitspreekt tegen zwarte piet en dat is hun goed recht. Racisme begint ergens, maar stopt ook ergens. Als we iedereen behandelen, zoals we zelf behandeld willen worden, dan stopt racisme dus hier.

Je kunt heel moeilijk doen, heel hard vasthouden aan je eigen tradities, maar daar schiet niemand wat mee op. Daar komt alleen maar ergernis van. Ik hoop echt met heel mijn hart dat volgend jaar, desnoods dat het in de wet geregeld wordt, dat Pieten gewoon roetpieten of kleurloos zijn. Want deze discussie (en vooral dat eeuwige gezeik eromheen) moet ophouden.

En dan ga ik vanaf nu werken aan het gebruik van het woord ‘Piet’.

een betere wereld begint bij jezelf
Show Full Content
Previous Sinds kort heb ik de iPhone 11
Next Sieraad voor moeder en dochter

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close