Onlangs vertelde mijn buurvrouw dat ze vaak discussie heeft met haar oudste kind over een tablet. Want ze hebben geen tablet in huis. In datzelfde gesprek bleek dat een andere moeder haar kind ook nog nooit achter een tablet heeft gezet. Uiteindelijk bleek dat ik vrijwel een uitzondering ben als het gaat om tablet of computergedrag. Hoe zit dat?

Eerlijk is eerlijk, ik voelde me wel een Bad Mom zo aan die tafel. Want mijn kinderen zijn opgegroeid met een tablet. Vroeger al, toen Eva nog een klein meisje was, lag ze altijd al youtube te kijken, we hadden alleen internet van KPN, op mijn bed – terwijl ik nog even verder kon slapen.  Ze weten precies hoe ze een spelletje moeten spelen, hoe ze een foto of filmpje moeten maken met mijn telefoon en langzaam leer ik Eva ook omgaan met mijn computer. Ze Facetimen wekelijks met vrienden en familie in het buitenland. Het zou zo niet in mijn aard zitten om hen alles wat te maken heeft met een computer of tablet te verbieden

Die computer is mijn werk. Hij staat elke dag aan – op de eettafel. Ik check mijn email, social media, tik soms snel een blog weg als Liza lekker speelt. Met mijn telefoon ben ik vergroeid. Het was mijn lifeline toen ik hier half eenzaam en verlaten onder een dikke sneeuwlaag in een wildvreemd land mijn eerste winter doormaakte. Ik wil mijn online gedrag niet wijten aan het feit dat ik ben geëmigreerd, want ook daarvoor was ik al heel veel online. Het hoort bij mij. Vanaf mijn 18e (en dat is dus al mijn halve leven) heb ik een telefoon. Dus online zijn hoort er voor mij gewoon bij en ik vind dat mijn kinderen dat op een goede manier mee moeten krijgen.

Waar let ik op als de kinderen op de tablet zitten

Eva is 7 en Liza is 3. De tijd dat zij veel op de computer zitten of achter de iPad is nog zo beperkt, als ze  al op de iPad mogen. Dat ik een makkelijke moeder ben, wil niet zeggen dat de iPad vrij toegankelijk is 😉 Het belangrijkste wat ik op dit moment in de gaten houd, is dat ze geen gekke youtube filmpjes kijken. Daarom kijken ze altijd naar Youtube als ik erbij ben. Gelukkig is met de komst van Netflix Youtube al lang niet meer zo populair. We hebben de youtube-app er ook afgehaald zodat het ook niet zo makkelijk is om op youtube te gaan.

Feit blijft natuurlijk wel dat het voor later wel heel belangrijk is dat ze weten hoe ze met internet omgaan. Eva beslist daarom zelf per blog of foto of hij gedeeld mag worden of niet, dat vind ik belangrijk. Ze beslist zelf wat ik deel (en vaak welke instagramfilter eroverheen moet) en dat is hopelijk een hele wijze les voor later. Want dat internet ook zijn donkere kanten heeft, daar ben ik me ook terdege van bewust.

Show Full Content
Previous Boor | Over Social media
Next Video van Sint, gegarandeerd een succes!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: