Deze week heeft Eva haar eerste schoolweek. We leren er een hoop van. Eva leert vooral ZwitserDuits, wat haar zelf verbaasd hoe goed ze het kan verstaan. Ik leer vooral plannen. Maar we leren ook nog andere dingen. Zoals de Znüni gewoontes in het Zwitserse. Znüni is pauze/ochtend snack (het negen-uurtje). Natuurlijk mogen de kinderen geen snoep eten in de pauze. Chips en chocola is ook uit den boze. Tot zover klinkt het mij nog normaal in de oren…

Wat eten de Zwitsers in de ochtendpauze?

Ontbijt zoals wij dat in Nederland kennen, is hier heel anders. Hier ontbijten ze met muesli, yoghurt, en dat soort dingen. Waar wij in Nederland vaak hameren op een goed en stevig ontbijt, hameren ze hier op een goede ochtendsnack. Die ochtendsnack zit wat tussen ontbijt en fruittijd in. Dus wanneer je geen goede ontbijter bent, dan eet je tijdens Znüni een broodje. Voorop staat dat Znüni gezond is en je door de ochtend heen helpt.

Banaan mag niet!

Ik gaf Eva de eerste dag een banaan mee. Omdat we erbij waren toen ze hun snack mochten eten, kreeg ik van de buurvrouw welteverstaan dat ik de volgende keer dus echt geen banaan mee mag geven. “Wat geen banaan?” Wat is er nou gezonder en energierijker dan een banaan? Nou het mag niet hier in Zwitserland. Banaan is te zoet. Banaan is het enige fruit dat ze niet mee naar school mogen nemen omdat het echt heel slecht voor de tanden is. Echt heel slecht. Dat bevestigde de juf even later ook. Je kind een banaan geven is misschien wel net zo erg als je kind nooit tanden laten poetsen. Wat? Ook het internet in Zwitserland is daar sterk in: banaan is niet goed voor de tanden van een kind. Er zitten hele slechte suikers in.  Oké oké… Er zijn genoeg alternatieven.

Popcorn mag dan weer wel

Een blik in de Znüni-trommeltjes van de andere kindjes leert mij wat ze hier krijgen. Hier krijgen ze nootjes, groente, koekjes (tucjes!!), rijstewafels, brood, fruit en popcorn (!!) mee naar school. Weer zo’n lekker cultuurverschil. Hoezo zou je ‘s ochtends al nootjes eten en wat dacht je van popcorn! Dat is toch gek? Dat is net zo gek als cola drinken ‘s ochtends. Dat hoort ook niet, vind ik. En dat doen ze hier eigenlijk ook allemaal.

Ik vraag me nu af, wat geven jullie de kinderen voor in de ochtendpauze en is banaan eigenlijk ook not-done?

 

Show Full Content
Previous Thee of koffie? Je drinkt het uit Cupkes!
Next Zeeland, de provincie van boterbabbelaars en bolussen

23 thoughts on “Banaan in de pauze? Liever niet!

 1. Wat grappig al die gewoontes. Popcorn is inderdaad wel gezond. Maar liefst wel zelf bereide en dan natuurlijk niet met een schep suiker.

  Tucjes zou ik dan weer niet mee naar school geven. Banaan wel hoor. Echt ook nog nooit van gehoord dat het slecht is. Maar alles met mate.

 2. Ook ongezouten nootjes? Blijkbaar kiezen ze voor snacks met gezonde vetten. Dan zou een plak bananenbrood eigenlijk ook mogen, maar dat ziet eruit als cake. Dan krijg je ook scheve gezichten! Leuk die cultuurverschillen.

 3. Fruit, stukjes komkommer en tomaatjes, mini crackers (geen tucjes) mogen bij ons op school ook, boterham, krentenbol, rijstwafels…

 4. Geen banaan? Haha kom op in al het Fruit zitten slechte zuren en suikers (voor ke gebit dan).. Maar.. We eten toch gewoon 3 stuks per dag, of het nou banaan is of sinaasappel.. :’)!!
  Ik kom nog uit de tijd dat je gewoon een pakje Liga met zo een melklaagje mee kreeg 😀

 5. Banaan is een Zwitserland een “verboden schoolvrucht”, omdat het vruchtsuiker van de banaan aan je tanden blijft plakken. Dat is bij andere vruchtsuikers niet zo.

 6. Zo zie je maar dat iedere cultuur zo zijn eigen waarheden heeft hihihi… Maar ik zou zeggen, in school gewoon meedoen en als je het thuis wel wil geven… tanden poetsen nadien?

 7. Popcorn of tuc!!! Dat zou hier in Nederland dus echt niet mogen. Die laatste lijkt me ook niet echt gezond of enige voedingswaarde hebben… Grappig die cultuurverschillen.

  Bij mij krijgen ze vaak appel, druif of mandarijn mee. In de zomer ook wel aardbei. En ja, toch ook wel regelmatig een banaan

 8. Wat een geweldig stuk, nogal een cultuurverschilletje inderdaad, hahaha. Ik vind banaan echt het makkelijkste fruit om mee te geven naar school en de kids eyen het graag.

 9. Haha, wat nou geen banaan idd?! Zit bordenvol vezels, vitamines en energie! Het is een ander verhaal als je je kind drie keer per dag een banaan zou geven maar (af en toe) als ochtendsnack is het een goede keuze vind ik dan als sportinstructeur. Ik geef mijn dreumes ook regelmatig een banaan 🙂 Maar wel grappig zeg, die cultuurverschillen. Voortaan jullie banaantjes maar thuis opsnoepen dan 😉

 10. Cultuurverschil?, ‘t is maar net wat je tot ‘cultuur’ bombardeert, je laat je toch zeker niet vertellen wat je je kroost te eten meegeeft?

   1. Ja zo lust ik d’r ook wel eentje.

    En dan vragen we ons massaal af waarom d’r zoveel verknipte mensen rondlopen?
    Hoe leg je dat je kids uit?

    Nog nooit zoiets mafs gehoord… alhoewel, het ‘onderwijs’ staat er bol van, ‘t IS traditie.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d