Tijd om de zolder in het daglicht te zetten? Het wordt met een nieuw te plaatsen dakraam een ruimte om niet alleen fijn in te slapen, ook te werken, spelen of te studeren. Iemand die niet bang is op het dak en ook een beetje kan klussen, heeft in een paar uurtjes een nieuw dakraam tussen zijn dakpannen zitten. Bouwmarkten hebben heldere stappenplannen voor zo’n karweitje. En op Youtube helpen instructiefilms om de klus te klaren. Ook als je het plaatsen van een dakraam wilt uitbesteden aan een aannemer of klusbedrijf, is het handig vooraf een zestal tips te checken.
1. Welk formaat?
Dakramen zijn er in veel maten. Je hebt hoge en slanke. Zeer brede of vierkante. Kleine wipramen die op een vliering worden gebruikt. Mensen die veel daglichtintreding nodig hebben, kiezen soms voor een rij dakramen. Vaak twee, soms ook drie dakramen naast elkaar. Zo breng je echt een zee van licht naar binnen. Heel functioneel als je van plan bent een thuiswerkplek op zolder te creëren. De eerste tip is dan ook om te kijken wat het doel is van je dakraam. Moet deze een babykamer gaan verlichten en ventileren? Of je huiskantoor in het daglicht zetten? Heb je alleen licht nodig voor boven je trappartij? Als je weet of je gewoon wat doorgangslicht wilt of juist licht om in te spelen of werken, heb je al iets meer idee over het formaat. Dan ga je kijken of jouw keuze bouwtechnisch ook mogelijk is. Vaak zitten spanten in de weg bij te grote ramen. Je gaat natuurlijk niet je dak verzwakken door die spanten dan maar deels weg te zagen. Een oplossing is dan om te kiezen voor twee iets kleinere ramen zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte tussen de spanten.
2. Hoe te openen?
Niet elk raam opent op dezelfde manier. De traditionele variant klapt naar buiten open. Andere modellen kunnen naar binnen openen of ze kunnen én naar binnen én naar buiten geklapt. Check de ruimtewerking in de kamer waar het dakraam moet komen. Vaak is naar buiten klappen de beste openingswijze. Check ook hoe gemakkelijk je het dakraam van binnen en buiten zou kunnen schoonmaken als je het hebt opengeklapt. Bijvoorbeeld of het tot een goede stand kan worden gedraaid zodat je er met je zeem en water comfortabel bij kunt. Dit heeft ook te maken met de hoogte van je raam en daar gaat de volgende tip over
3. Positionering van het dakraam
Je dakraam komt bijna altijd in een hellend vlak terecht, een scheef vlak dus die de contouren van je dak volgt. Onder het raam kun je vaak een kniehoog kastje kwijt. Maar als je bijvoorbeeld een kantoortje op zolder bouwt, wil je onder je ramen wellicht wat meer kastruimte. Met kasten die wat hoger zijn. Dan plaats je dus je dakraam wat hoger in de wand. Alleen kun je op een gegeven moment dan heel moeilijk meer het raam met je hand openen. Als dat hoge punt bereikt is, kun je het beste kiezen voor een elektrisch dakraam. Of voor een raam dat je met een stang kunt openen. Check of je met de stang zo’n raam makkelijk kunt openen of dat het erg zwaar gaat. Niet elk type dakraam beweegt licht met je armbewegingen en de stang mee, namelijk.
4. Isolerende werking
Een dakraam is eigenlijk een gapend gat in je dak. De isolatie die hopelijk verder tussen je spanten zit, is verdwenen bij het dakgat. Je zet er wel een raam in, maar dat is natuurlijk van glas. Belangrijk is dan ook dat je goed geïsoleerd glas gebruikt. Daarmee is niet gezegd dat je meteen voor triple glas zou moeten gaan. Driedubbel glas is bijvoorbeeld te veel van het goede als je zolder verder niet of slechts een weinig geïsoleerd is. Dus zorg ervoor dat je dakraam ongeveer dezelfde isolatiewaarde krijgt als je dak.
5. Vergeet de accessoires niet!
Het kan warm op zolder worden, zeker als je er ook nog dakramen in hebt. Om teveel zon tegen te gaan is goede zonwering verstandig. In een dakraam kun je een rolgordijn kwijt, een jaloezie of een zonnescherm. Een andere accessoire is een vliegengaas. Muggen, wespen en andere stekelige insecten houd je zo buiten de deur, ook als je raam openstaat. Veiligheidssloten zijn ook niet verkeerd: illegale dakklimmers houd je zo van diefstal af en kinderen krijgen een dakraam niet open als er een veiligheidsslot op zit.
6. Dakpanveiligheid waarborgen
Ga je zelf je dakraam plaatsen? Dan nog een tip. Voor je aan de slag gaat, baken je een stuk van de tuin of je terrein af. Want tijdens het werk wil er wel eens een dakpan van je dak vliegen. Zorg ervoor dat je huisgenoten weten dat er iets omlaag kan suizen.
1 thought on “Dakraam plaatsen, 6 handige tips”