Gordijnen zonder inkijk waarbij je toch naar buiten kunt kijken en die toch niet oubollig zijn, zoals valletjes of ouderwetse vitrage. Kan dat? We zochten het voor je uit en zetten hieronder alle mogelijkheden op een rij:

Spiegelfolie of one-way-vision-folie

One-way-vision-folie of spiegelfolie is ideaal als je geen inkijk wilt, maar wel naar buiten wilt kijken. Bij spiegelfolie weerspiegelt het folie aan de buitenkant de overkant van je huis en bij one-way-vision-folie zie je van de buitenkant witte rondjes. 

Nadeel bij de laatste is wel dat je een wat donkerder beeld hebt van de buitenwereld, net of je door een zonnebril kijkt. Dat is helemaal het geval als je dichtbij het raam staat. 

Met HR++glas is de folie mogelijk geen goede oplossing omdat het glas erdoor kan breken. ’s Avonds bieden beide soorten folie geen privacy, dus moet je toch met overgordijnen of andere raamdecoratie werken.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zien er stylish uit en bovendien kun je ze zowel naar onderen als boven bewegen. Zo kun je precies díe plek van je raam bedekken waar je op dat moment inkijk hebt, terwijl je tegelijkertijd door een ander deel van het raam naar buiten kunt kijken. Je kunt ze bijvoorbeeld naar de onderkant van je raam bewegen als je vlak aan een straat woont en juist naar de bovenkant als je uitkijkt op een flat.

Vitrages

Bij vitrage denk je misschien aan ouderwetse gordijntjes die op de vensterbank hangen. Toch gaat het bij vitrages vooral om het soort stof en niet zozeer om de lengte van het gordijn. De stof is heel dun en bijna transparant, maar niet zo doorzichtig dat je naar binnen kunt kijken. 

Daarentegen komt er met vitrages wel veel licht naar binnen en kun je ook nog goed naar buiten kijken. Als je effen vitrages tot op de grond laat hangen, kan dat heel trendy staan. Combineer je ze met overgordijnen of andere raambekleding, kun je ook ’s avonds genieten van privacy.

Inbetweens

Inbetweens zitten tussen vitrages en overgordijnen in. Daardoor filteren ze het licht nog wat meer dan vitrages en geven ze zachte contouren aan de buitenwereld. Er zijn ook inbetweens waar je zelfs bijna niet doorheen kunt kijken, maar die toch voldoende licht binnenlaten. Dat zijn vooral inbetweens in lichte kleuren. 

Net als vitrages bieden inbetweens overdag volop privacy, alleen minder als de lichten aan zijn in huis. Wil je ’s avonds ook geen inkijk, dan combineer je ze het beste met gewone gordijnen of andere raamdecoratie.

Rol- en vouwgordijnen

Rol- en vouwgordijnen in lichte kleuren geven zowel privacy als daglicht, vaak net zoveel als sommige inbetweens. Je kunt de gordijnen alleen van boven naar beneden dichtdoen. Hierdoor zijn ze wat minder geschikt als je vlak langs een straat woont en privacy wilt, terwijl je tegelijkertijd naar buiten wilt kijken. Staat er een heg voor je huis, dan zijn kun rol- of vouwgordijnen ideaal om te genieten van uitzicht, daglicht én privacy.

Zijn in huis de lichten aan, dan kan het met deze gordijnen wel zijn mensen van buiten je contouren zien. Dat moet je niet erg vinden. Anders kun je ze het beste combineren met overgordijnen.

Show Full Content
Previous Moederdag | Mama door de ogen van je kind
Next 6 Tips om in slaap te vallen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close