Nederland is een land vol tradities en nationale vlagdagen. Het is op dit soort dagen dat duidelijk wordt dat Nederlanders nog steeds trots zijn op hun land en koningshuis. Op dagen als Koninsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag haalt Nederland massaal de vlaggenstok met Nationale driekleur tevoorschijn om deze vol trots en overgave in de vlaggenstokhouder te schuiven. Tijdens Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Maxima en kroonprinses Amalia wordt deze vergezeld door een oranje wimpel. Deze combinatie van vlag en wimpel is uniek in de wereld.

Hijs de vlag voor Willem-Alexander

Van alle nationale feestdagen is Koningsdag de dag waarop de meeste Nederlandsers hun vlag tentoonstellen, gevolgd door Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Dit heeft enerzijds te maken met de aloude traditie om tijdens koninginnedag de vlag te hijsen voor hare koningklijke hoogheid. Met koning Willem-Alexander werd Koninginnedag natuurlijk aangepast naar koningsdag, maar het aantal vlaggen dat op deze dag gehesen worden zijn er niet minder om geworden. Een goede en betrouwbare vlaggenstok is dus een bijna onmisbare accessoire in Nederland.

Geslaagd! Hang je rugzak aan de vlaggenstok

Een ander moment waarop Nederland massaal de vlaggenstok tevoorschijn haalt is wanneer iemand slaagt voor een belangrijke prestatie. In de meeste gevallen gaat het hier om slagen voor de middelbare school. Het kan echter ook bij het behalen van een ander diploma of slagen voor een rijexamen. De vlaggenstok wordt tevoorschijn gehaald en de Nederlandse vlag wordt gehesen. In dit soort gevallen wordt de vlag vaak vergezeld door een rugtas, welke symbool staat voor de middelbareschool periode die nu afgerond is. Officieel mag de Nederlandse vlag niet gebruikt worden ter versiering, maar in dit soort gevallen wordt dit gedoogt. 

Een vlaggenstok gemaakt van aluminium

Een vlaggenstok was vroeger gemaakt van hout, maar inmiddels zijn er ook aluminium exemplaren verkrijgbaar. Deze bieden dezelfde stevigheid, maar met het gemak dat deze vlaggenstokken bestaan uit 2 delen. Jij hoeft dus geen vlaggenstok van 2 meter op te bergen, maar hebt 2 handzame delen van een meter die eenvoudig in elkaar te klikken zijn. Naast dat deze lichtgewicht zijn, kun je ze dus gemakkelijk opbergen in bijvoorbeeld je meterkast of andere locatie waar de vlaggenstok uit het zicht weggezet kan worden. Vlaggen Unie was de eerste die met de aluminium vlaggenstok op de markt kwam en daarmee de traditie van houten vlaggenstokken doorbrak. Inmiddels is het merendeel van de verkocht vlaggenstokken gemaakt van aluminium.

Vlaggenstokken en vlaggenstokhouders

De traditionele vlaggenstokken hebben een witte kleur, voorzien van een oranje knop. Tegenwoordig zijn de vlaggenstokken ook standaard verkrijgbaar in het zwart. Ook qua vlaggenstokhouders heb je vandaag de dag een uitgebreid assortiment waaruit je kan kiezen. Deze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder zwart of antraciet.  Heb jij een moderne woning en ben je op zoek naar een nieuwe vlaggenstok, dan kan een zwarte set wel eens uitkomst bieden.

Hang jij dit jaar ook de vlag uit tijdens de nationale feestdagen?

Show Full Content
Previous 4 verschillende soorten kunst voor in jouw huis
Next Een tijdloos symbool van liefde: de geschiedenis en tradities van trouwringen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close