Dieselmotoren zijn al jaren populair onder automobilisten, vanwege hun betere brandstofefficiëntie en langere rijafstanden. Maar met de toenemende zorgen over de impact van de uitstoot op de gezondheid en het milieu, wordt de aandacht steeds meer gericht op de hoeveelheid fijnstof (roet) die deze motoren uitstoten. In dit artikel bespreken we de fijnstofmeting van dieselmotoren bij de APK keuring en waarom het belangrijk is voor de gezondheid en het milieu.

Wat is fijnstof en waarom is het schadelijk?

Fijnstof is een klein deeltje uitlaatgassen en stof dat zich kan nestelen in de longen en schade kan veroorzaken aan de gezondheid. Het is een belangrijke bron van luchtverontreiniging die bijdraagt aan aandoeningen zoals hart- en longproblemen, astma en longkanker. Het is daarom belangrijk om dit te vermijden en daarom wordt er bij de apk steeds strenger gekeken naar het roetfilter.

De roetmeting APK diesel

Om de hoeveelheid fijnstof die dieselmotoren uitstoten te meten, wordt bij de APK keuring een roetmeting uitgevoerd. Bij deze meting wordt gemeten hoeveel roet een voertuig uitstoot wanneer het op volle snelheid rijdt. Als de uitstoot te hoog is, wordt het voertuig niet goedgekeurd en moet het eerst worden verholpen voordat het weer de weg op kan. Vaak moet het filter vervangen worden, maar in sommigen gevallen is er nog een andere mogelijkheid. 

Het belang van de fijnstofmeting apk

De fijnstofmeting apk is belangrijk om te zorgen dat dieselmotoren minder fijnstof uitstoten. Dit vermindert de luchtverontreiniging en beschermt de gezondheid van de bevolking. Bovendien helpt deze meting om de Europese wetgeving en normen voor uitlaatgassen te handhaven en te waarborgen dat alle dieselmotoren de vereiste uitstootnormen halen.

Het roetfilter reinigen 

Het roetfilter reinigen  is ook erg belangrijk. Er zijn verschillende methoden om het roetfilter voor dieselmotoren schoon te maken, afhankelijk van het type en de leeftijd van het voertuig. Hieronder vindt je enkele tips:

  • Rijd regelmatig op snelheid: Om het regeneratieproces te bevorderen, moet je regelmatig op snelheid rijden, zodat het roetfilter verhit wordt en zijn fijnstof verbrandt.
  • Voer regelmatige onderhouden uit: Laat je voertuig regelmatig onderhouden door een professionele monteur, die het roetfilter en het uitlaatsysteem kan controleren en reinigen.
  • Gebruik additieven: Sommige additieven voor diesel brandstof kunnen helpen om het roetfilter schoon te houden en het regeneratieproces te bevorderen.
  • Vermijd korte ritten: Als je vaak korte ritten maakt, zal het roetfilter niet voldoende verhitten om zijn fijnstof te verbranden. Probeer daarom regelmatig langere ritten te maken.
Show Full Content
Previous Besparen op vaste kosten voor je auto doe je zo!
Next Waarom relatiegeschenken ervoor zorgen dat je bij je klanten bovenaan blijft staan

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d