Eva heeft prachtige haren die gelukkig heel snel groeien. Maar Eva wordt inmiddels ook groter en met bijna 10, heeft ze duidelijk een eigen wil. Niet alleen over zaken zoals tiktok, school en die eeuwige stomme moeder. Ze weet ook dondersgoed wat voor kleren ze fijn vindt, hoe een shirt in een broek gestopt moet worden en hoe ze haar haar wil. Maar een kort en scheef kapsel, ging mij een half jaar geleden te ver. Ik kwam met een geniale idee dat ze zelf mocht weten wat ze met haar haar wilde doen, als ze het nog 1 keer doneerde aan Stichting Haarwensen.

2016: Eva (5 jaar) doneerde voor het eerst haar lange lokken aan Stichting Haarwensen
2016: Eva (5 jaar) doneerde voor het eerst haar lange lokken aan Stichting Haarwensen

Lange lokken doneren

In de kleuterklas en bij de overgang naar de tweede klas, heeft ze al eens haar lange lokken gedoneerd. Een derde keer kon zeker nog wel. Eva was het daarmee eens. Afgelopen jaren heeft ze van dichtbij meegemaakt hoe een vriendje van haar leukemie kreeg, heeft moeten strijden voor zijn leven en zijn haren verloor (en gelukkig nu weer gezond is). Ze is zich er goed van bewust, dat je met die mooie haren andere kinderen in die situatie een beetje kan helpen. Voor een pruik hebben ze gemiddeld 3 vlechten nodig, dus Eva voelt zich goed dat ze een hele pruik heeft kunnen doneren.

2018: Eva (7 jaar) doneerde voor de tweede keer haar lange lokken aan Stichting Haarwensen
2018: Eva (7 jaar) doneerde voor de tweede keer haar lange lokken aan Stichting Haarwensen

Loslaten mama

Afgelopen week was het dan zover en mocht ze eindelijk in de kapperstoel plaatsnemen. Het was nog even spannend of het haar van Eva wel 30 cm was, maar door het goed kort te knippen, hebben we de 30cm gehaald. Dat kort knippen was wel een dingetje. Toen eenmaal de schaar erin ging, nadat kapper wel heel vaak gevraagd heeft;  “weet je het heel zeker? Nee, zo kort kan toch niet. Mag het van je moeder?” en met publiek eromheen die Eva allemaal wel erg dapper vonden, – ging het toch steeds korter en ik liet het los. Eva kreeg haar zo gewenste korte haar aan de ene zijkant en lang aan de andere kant.

2020: Eva (9 jaar) doneerde voor de derde keer haar haren aan Stichting Haarwensen
2020: Eva (9 jaar) doneerde voor de derde keer haar haren aan Stichting Haarwensen

Reacties

Eva verheugd zich op de reacties van haar klasgenoten. Dat is ook de reden dat ik het nog niet eerder mocht delen – anders was de verrassing eraf! Ik heb de eerste negatieve reactie van mijn buurvrouw trouwens al gekregen. Ze vond het maar zonde en dat het voor een meisje niet kon. Ik hoef denk ik niet te zeggen dat dit een oude zuurpruim is en weinig inlevingsvermogen heeft. Het hele ‘spenden’ (doneren) snapt ze ook niet. Het is niet mijn probleem, ik vond het alleen wel stom dat ze het zei waar Eva bij was.

Eigen identiteit

Ik was misschien wat ouder toen mijn haar van kort naar lang, naar kort, naar korter en naar stekels ging. Maar het was wel degelijk iets van mij. Iets dat ik wilde. Iets dat ik mooi vond. Mijn haar was en is nog steeds een deel van mijn identiteit. Onlangs zag ik op instagram een trotse moeder waarbij haar 10jarige dochter van heel lang, naar korter en nu echt kort is gegaan. Ik bewonderde haar als moeder en zij benadrukte nog maar eens dat kinderen in deze leeftijd zoeken naar hun eigen identiteit. Haar reactie zette mij aan het denken en ik denk dat ik in 5 minuten overstag was. Weg met de lange lokken. Eva mag zelf beslissen over haar haar. Ik heb nog veel te leren over meisjes in deze leeftijd en ben er al lang achter dat het niet zo makkelijk is als ik dacht. Eva is en blijft een meisje met een pittig karakter. Gelukkig heb ik oudere zussen met ervaring, vriendinnen met kinderen in alle leeftijden en zijn er moeders op social media die mij voor zijn gegaan en waar ik me dan aan op kan trekken.

 

Ook je haar doneren?

Onderstaande tekst en beeld komt van de website van Stichting Haarwensen!

De haarwerken van Haarwensen worden gemaakt van echt haar. Daarom zijn wij afhankelijk van mensen die hun afgeknipte haar willen doneren. Wil jij jouw haar afknippen of heb jij nog een staart in de kast liggen? Wij ontvangen deze graag. Bekijk voordat je het haar toestuurt of afknipt onze spelregels om te zien of jouw haar wel geschikt is.

Spelregels

• De lengte van het haar dient minimaal 30 cm te zijn.
• Alle natuurlijke haarkleuren, behalve grijs haar, zijn welkom.
• Het haar schoon, droog en in een vlecht toesturen.
• Het haar dient zacht en soepel aan te voelen.
• Geverfd, behandeld en geblondeerd haar kunnen wij niet gebruiken.

Show Full Content
Previous Een update over Bram
Next Onze Bram alweer 6 maanden oud

5 thoughts on “Eva doneerde voor de derde keer aan Stichting Haarwensen

  1. Wat goed van Eva!
    Ik doneer al jaren mijn snelgroeiende haar, dat begon op mijn zestiende bij een kapper die (toen) zelf pruiken maakte.De laatste paar keren bij een kapper die het haar opstuurt naar Stichting Haarwensen. Ik begin nu een beetje grijs te worden dus heel lang kan ik het niet meer doen.

  2. Super Eva !
    En als ik je zo zie op de foto kan je heel veel kapsels dragen,
    kort of lang het staat je prachtig!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: