Pompoenen zijn tegenwoordig niet meer alleen om gezichtjes uit te snijden en als decoratie voor herfst of halloween te gebruiken. Nee, de pompoen is niet in deze periode niet meer weg te denken uit de supermarkt. En terecht, pompoen is heerlijk! Voor de herfstvakantie kreeg ik van een vriendin een flespompoen uit haar tuin en deze was na onze vakantie goed rijp. Ik had nog nooit iets met een flespompoen gemaakt en na wat googlen, las ik dat een stampot wel lekker was met deze pompoensoort. Zo gezegd, zo gedaan.
De stamppot was heerlijk zoet en zeker voor herhaling vatbaar. Via instagram kreeg ik heel vaak de vraag naar het recept en hoewel mijn foto online niet zo best was, wil ik wel heel graag dit recept met jullie delen.
Recept pompoenstamppot met flespompoen, goed voor zeker 4 volwassenen!
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- 1 flespompoen
- 1 ui
- 1 knoflook
- 2 appels
- 2 theelepels kaneel
- Kaas
Zo ga je te werk!
- Zet de oven alvast op 175 graden!
- De aardappelen schil je en daarna kook je deze in 20 minuten gaar (zoals met iedere stamppot).
- De pompoen schil je ook en snijd je in stukjes (het vruchtvlees en de pitjes haal je eruit).
- In een aparte pan fruit je de ui en knoflook aan
- De stukjes pompoen doe je bij de ui en knoflook
- Als de pompoen even is meegebakken, zet je de pompoen onder water en laat je een kwartier koken
- Ondertussen schil je de twee appels in kleine stukjes
- Aan het einde van de kooktijd gooi je de appeltjes bij de pompoen
- Het pannetje van de pompoen giet je af en pureer je tot een glad mengsel (doe de kaneel erbij)
- Als de aardappelen gaar zijn, giet je deze ook af en pureer je deze ook.
- Het pompoenmengsel doe je bij de aardappelen en mix je samen
- Daarna doe je de stamppot in een ovenschaal en kaas erover. Dit kunnen plakken zijn, maar ook geraspte kaas.
- Schuif je stamppot in de oven en laat het een kwartier in de oven staan.
Wij aten er een stuk buikspek bij, wat al twee uur in de oven gegaard was, maar ik denk dat een karbonade of gewoon een speklapje ook heerlijk erbij is.

Comments