Iedereen weet dat je licht nodig hebt om je ergens lekker te voelen. Niet alleen moet je voldoende naar buiten, maar ook ín huis heb je licht nodig. Vooral in de winter is dat erg belangrijk, want je bent in de winter toch veel meer binnen dan buiten.

Wij wonen in een donker huis. Onze hele woonkamer heeft donkere houten wanden. Iets wat voor anderen ontzettend gezellig oogt, maar voor mij iets waar ik vooral met donkere dagen absoluut niet blij mee ben. Omdat we het huis huren, kunnen we het ook niet in een lichtere kleur schilderen of er een wand voorzetten. Ik ben dan ook altijd op zoek naar extra licht in huis. Gelukkig zijn onze vloer en plafond in een lichte kleur. Dat scheelt al heel veel als er zon naar binnen schijnt, want het licht reflecteert. Schijnt er geen zon naar binnen? Dan moet de kamer het zelf doen! Omdat we hier natuurlijk al 3 jaar mee te maken hebben, heb ik inmiddels ook wel tips om je huis lichter te maken. Maargoed, het is en blijft een donker gat.

Deze foto maakte ik om 9 uur ‘s ochtends… Gezellig hoor maar wel echt donker.

De beste tips om je huis lichter te krijgen!

Al kan ik deze tip niet zelf uitvoeren, het is wel de beste tip. Verf je muren in een lichte kleur. Dat zorgt ervoor dat al het licht dat er binnenkomt lekker verspreid wordt.

Zorg voor lichte meubels, dat zorgt voor meer reflectie. Kies voor niet te zware meubels, donkere kleuren in de accessoires of tapijten met veel donkere tinten. Deze zorgen er namelijk voor dat je ruimte drukker oogt en geeft het licht geen ruimte om te weerkaatsen.

Koop lichtdoorlatende gordijnen in een rustige lichte kleur. Het staat gezellig en je ruimte is gelijk een stuk lichter. Gelijk een tip voor mezelf, wij zijn zelf ook nog steeds op zoek naar de juiste gordijnen!

Zorg voor extra ramen. Bij mijn ouders op zolder is geen raam, maar ze hebben daar wel een slaapkamer. Een dakraam zou daar echt een uitkomst zijn. Ik dacht dat dakramen best duur waren, maar bij Dakraamshop.com heb je al een dakraam vanaf 88 euro! Daar moet je het alleen zelf voor monteren.

Pas je verlichting aan. Wanneer je huis nog steeds te donker is, zorg dan voor een goede verlichting. Ik vind het persoonlijk heel irritant als bij mij de lampen overdag aan staan. Maar met donkere dagen ontkom je er soms ook niet aan. Zorg er dan voor dat lampen bij je huis en interieur passen en misschien ook niet zo opvallen als ze aanstaan.

Wist je dat als spiegels op juiste plaatsen zijn geplaatst zorgen voor een goede reflectie van het licht en nog een voordeel, je huis lijkt er ook groter mee.

Als laatste las ik online nog even extra tip. Vervang je deuren in glazen exemplaren – of plaats er een venster in – hierdoor kan het licht diep je woning binnendringen.

Voor ons is er ook nog een hoop te verbeteren. Ik denk dat ons huis er echt lichter uitziet als we voor lange witte gordijnen gaan. Ook onze verlichting moeten we aanpassen. Ik irriteer me mateloos aan de lamp boven de tafel. Maar aangezien we (nou ja, ik!) ook eigenlijk een andere eettafel willen, moeten we eerst die maar vinden. Een eigen huis is nooit af en hoewel we het getroffen hebben met dit huis, is het in de winter mij vaak te donker.

De grote vraag aan jou: Heb jij nog tips en trucs?

Beeld: licht interieur via Shutterstock

Show Full Content
Previous Video van Sint, gegarandeerd een succes!
Next Serie Frauenlauf | Het verhaal van Joan

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close